Hirdetés
. Hirdetés

IBM-től vásárolt "fegyvert" a Facebook

|

Összecsapásra készülődvén erősíti védelmét a közösségi hálózat üzemeltetője.

Hirdetés

Pont tíz napja adtunk számot arról, hogy az egykor szebb napokat is látott Yahoo szabadalmi perre készül a Mark Zuckerberg alapította céggel szemben. Azzal vádolja a portálszolgáltatás üzemeltetője a Facebookot, hogy több olyan technológiát is felhasznált engedély nélkül, melynek a Yahoo a tulajdonosa. A panasz szerint a FB többek között a hirdetéseihez, site-testreszabáshoz, közösségi hálózatához és az ebben való integrált kommunikációhoz kapcsolódó jogvédett tulajdonát használta fel engedély nélkül. További részletek itt.

Egyáltalán nem tűnik véletlennek, hogy a Yahoo mostanra időzítette lépését. Egyrészt a portál és kapcsolódó szolgáltatásai drámai átalakuláson mennek át, ennek jelentős részben a Yahoo alacsony jövedelmezősége az oka. Másrészt a Facebook nemzetközi részvénykibocsátás előtt áll, az pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen árszinten lépnek nyilvánosságra a közösségi hálózat üzemeltetőjének papírjai. Utóbbit alátámasztja a vállalat ezen „gyakorlata” is; a Google-t hasonlóképpen sarcolta meg annak IPO-jakor. A 2004 augusztusában lezajlott kereső-részvények azután váltak nyilvánosan hozzáférhetővé, hogy előtte a Google elsimította a Yahoo által kirobbantott szabadalmi vitát.

De nem adja magát könnyen a Facebook sem. A közösségi hálózatot üzemeltető cég állítása szerint ugyan a médiából értesült a Yahoo lépéséről, ennek ellenére elég gyorsan partnert talált a küzdelemhez. A napokban jutott megállapodásra az IBM-mel, mely szerint a Kék Óriás szabadalmi jogokkal ruházza fel a FB-ot, különböző szoftveres és hálózati technológiákat illetően. A The New York Times csütörtöki beszámolója szerint sem a megvásárolt szabadalmak, sem azok költsége nem vált nyilvánossá; a Bloomberg forrása szerint mintegy 750 jogvédett technológiáról lehet szó.

Facebook Mark Zuckerberg

Egy zsák szabadalmat vegyetek fiúk!

Nem meglepő, hogy a Facebook az IBM-hez fordult menedékért illetve munícióért, hiszen a Kék Óriás egyfajta bástyája a szabadalmaknak. Tekintve, hogy már a 19. században is létezett a cég, óriási mennyiségű szellemi tudás koncentrálódik nála, és ennek mértéke nemhogy csökkenne, hanem tovább nő. 2011-ben az IT vállalatok közül ismét az IBM lett az első, a benyújtott szabadalmak tekintetében. Még az olyan nagyok is, mint a Google, kinyitják a pénztárcájukat, ha meg szeretnék szerezni a kékek tudásának egy-egy szeletkéjét: a keresőcég például több mint ezer szabadalomra kapott használati jogot.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.