Hirdetés
. Hirdetés

IDC: Katalizátori szerep az IT-nak

|

558 milliárd forint lesz a magyar IT-piacon elköltött összeg az idei évben - derül ki az IDC piacelemző cég kutatásából, amely az informatikai szektor nemzetgazdaságban betöltött szerepét vizsgálta a világ különböző országaiban.

Hirdetés

Az International Data Corporation (IDC) globális informatikai piackutató cég és a Microsoft ma hozták nyilvánosságra a globális kutatása eredményeit. A tanulmány az informatika bruttó hazai termékhez (GDP) való hozzájárulását, az IT-ágazat munkahelyteremtési aktivitását, a szoftverszektorra jellemző foglalkoztatottságot, az új vállalkozások létrejöttét, a helyi IT-ráfordítást és az adóbevételt vizsgálta a globális IT-költés 98 százalékát kitevő 52 országban.

?A gazdaságban várható gyökeres átalakulás során kulcsszerep hárul az innovatív technológiákra a produktivitás növelésében, valamint a gazdaság talpráállásához és fenntartható növekedéséhez szükséges új vállalkozások és magas szakmai felkészültséget igénylő állások létrehozásának ösztönzésében" - jelentette ki a Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója,. ?Azok az országok, amelyek támogatják az innovációt, és hajlandóak befektetni az infrastruktúrába, az oktatásba és állampolgáraik készségeinek fejlesztésébe, komoly versenyelőnyhöz jutnak a globális piacon" - tette hozzá.

 Fontos megállapítások a magyarországi IT-szektorral kapcsolatban

2009-ben várhatóan 558 milliárd forint lesz a magyar IT-piacon elköltött összeg. Ez az érték évi 2,9 százalékkal fog növekedni a 2013 végéig tartó időszakban, miközben a GDP-ben évi 0,6 százalékos bővülés valószínű.

Az IT-vonatkozású tevékenységek 360 milliárd forint adóbevételt termelnek 2009-ben. A következő négy év nettó adóösszeg növekedése együttesen meghaladja a 136 milliárd forintot. A költés növekedése nyomán 15 ezer fős foglalkoztatottság-bővülés várható az IT-szektorban és az informatikát használó szervezeteknél a 2009 vége és 2013 vége közötti négy évben a 2009-es 116 ezres kiinduló értékhez képest. Ez évi 1,9 százalékos növekedést jelent 2013-ig, míg a gazdaság egészében várhatóan szűkül a foglalkoztatás.

A szoftverek élénkítik a disztribúciós és a szolgáltatószektor, valamint az informatika-használó szervezetek működését. Ezzel magyarázható, hogy míg a szoftvercsomagok csak 22 százalékkal részesülnek a 2009. évi teljes IT-költésből, az informatikában foglalkoztatottak 46 százaléka szoftverrel kapcsolatos munkát végez.

Az IT-piacon közel 300 új vállalkozás születése várható 2013 végéig. Ezek többsége helyi tulajdonban lévő kisvállalkozás lesz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.