Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Vagyont érő adatok

|

Nagy adat és hiperautomatizálás.

Hirdetés

Mesterséges intelligenciára, big data analitikára és biztonságra is töretlen hévvel költenek az európai vállalatok az IDC friss előrejelzései szerint. A beruházási kedvet mindenekelőtt az automatizálás igénye fűti, de a gyártóipar mellett más szektorok is mélyen a zsebükbe nyúlnak.

Jövőre már 22 milliárd dollárt költenek majd mesterséges intelligenciára a vállalatok Európában, ami jelentős növekedést ígér az idei évre várható 17,3 milliárd dollárhoz mérten, 2025-re pedig a piac mérete 50 milliárd dollár fölé terebélyesedik az International Data Corporation (IDC) októberben közreadott költési kalauza (Worldwide Artificial Intelligence Spending Guide) szerint. Az ötéves előrejelzési időszakban ennek alapján évente átlagosan 26,7 százalékos növekedés várható ezen a területen.

Hirdetés

A bankszektor és a gyártóipar szereplői költenek majd ez idő alatt legtöbbet AI-megoldásokra, de hosszú távon a növekedés üteme az egészségügyben lesz a leggyorsabb, tette hozzá az elemző. A kereskedelemben a mesterséges intelligenciára fordított költés elsősorban az ügyfélszolgálati és az értékesítési folyamatok automatizálására, AI-alapú ajánlómotorok bevezetésére irányul. A gyártóipar mesterséges intelligenciához fűződő beruházásai pedig leginkább a minőség-ellenőrzést és a nem tervezett leállások elkerüléséhez szükséges prediktív karbantartást szolgálják.

Nagy adat és hiperautomatizálás

A nagy adat és üzleti analitikai (BDA) megoldásokra fordított éves költés viszont már idén eléri az 50 milliárd dollárt Európában, adott előrejelzést az IDC vonatkozó kalauzának (Worldwide Big Data and Analytics Spending Guide) legújabb frissítésében. A növekedés a tavalyi évhez képest 7 százalék lesz, de a BDA-költés a következő öt évben ennél is erősebbnek ígérkezik, 2021-2025 között a piac évente átlagosan 11 százalékkal fog bővülni.

Sok európai vállalat nagyon jól ismeri a fejlett analitikával támogatott, hiperautomatizált működési modellhez kulcsfontosságú támogatást adó BDA technológiát, amelyet különösen térségünk nagy szervezetei már jelenleg is számos területen alkalmaznak. Nagy és változatos adattömeg elemzésével nyert felismerések segítik többek között az ügyfélélmény javítását és az ügyfélút egyengetését, a költségek csökkentését, valamint az összetett üzleti folyamatok áramvonalasítását. A BDA piac még tavaly, a COVID-19 pandémia legnehezebb évében is tovább nőtt, ami az elemző szerint arról tanúskodik, hogy a vállalatok nélkülözhetetlennek tartják a versenyképességüket és digitális állóképességüket egyaránt fokozó technológiát.

Idén a bankszektor és a gyártóipar szereplői jegyzik majd a teljes európai BDA költés negyedét, ami az IDC szerint csalásmegelőzést és folyamatautomatizálást szolgáló megoldások iránti töretlen érdeklődésükkel magyarázható. A következő öt év távlatában azonban a professzionális szolgáltatások területén, valamint az egészségügyben várható a BDA piac leggyorsabb növekedése. Az egészségügy a páciensadatok különösen nagy és értékes tömegét gyűjti folyamatosan, amelynek elemzésével jobban megértheti betegeit, és javíthatja az ellátás teljesítményét.

Biztonság, mint szolgáltatás

Robusztus marad eközben Európában az IT biztonsági költés is, kalauzában (Worldwide Security Spending Guide) az IDC ezen a téren éves alapon 8,3 százalékos növekedést vár idén. Térségünkben ezzel a piac mérete 2021-ben eléri a 37,2 milliárd dollárt, majd évente átlagosan 8,2 százalékkal tovább nőve 2025-ben meghaladja az 50 milliárd dollárt. A bővülés üteme a szoftverek szegmensében lesz a leggyorsabb, de a vállalatok változatlanul IT biztonsági szolgáltatásokra költik majd a legtöbbet.

Az IDC legutóbbi felmérése (European Industry Acceleration Survey) szerint az európai szervezetek továbbra is kiemelt prioritásként kezelik a kiberbiztonságot - Közép-Kelet-Európában, ahol a megkérdezettek 26 százaléka nyilatkozott így, egy kicsit még inkább, mint Nyugat-Európában (22,5 százalék).

Több mint 7 milliárd dolláros költésével 2021-ben a gyártóipar lesz egyértelműen az IT biztonsági piac legnagyobb szektora Európában, 5-5 milliárd dollár körüli költésével pedig várhatóan a bank- és a kormányzati szektor fér majd fel még a dobogóra. A piacbővülés azonban a kormányzati szektorban lesz a leggyorsabb, a távközlés és a média, valamint a közlekedés kíséretében - idén az IT biztonsági költés éves növekedése ezen szektorok mindegyikében 9 százalék felett várható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.