Hirdetés
. Hirdetés

Így alakultak a kockázati tőkebefektetések az első negyedévben

|

Összesen 20 tranzakció történt a magvető, a start-up, az inkubációs és a késői fázisban tartó cégek körében.

Hirdetés

Az idei első negyedévben 25 tranzakció keretében összesen 3,5 milliárd forintot fektettek 25 magyarországi vállalkozásba a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) tagjai, míg tavaly ugyanebben az időszakban 8,1 milliárd forintnyi befektetésre került sor 31 cégbe - közölte az egyesület.

Az Ernst&Young tanácsadó céggel közösen készített legfrissebb jelentés szerint a befektetett összeg 56,2 százalékkal volt alacsonyabb az előző év hasonló időszakában befektetett tőkénél, és 62,7 százalékkal kevesebb, mint a 2021 első negyedévében kihelyezett tőke.

A 25 tranzakció közül 12 esetben első körös befektetésre került sor, ezek az ügyletek a teljes befektetett összeg 53,8 százalékát teszik ki.

Összesen 20 tranzakció történt a magvető, a start-up, az inkubációs és a késői fázisban tartó cégek körében, az ezeket a vállalkozásokat érintő befektetések az első negyedéves tranzakciók számának 80, míg értékének 84 százalékát adják.

Hirdetés

Az inkubációs ügyleteknél 10 millió, a magvető ügyleteknél 156 millió, a start-up ügyletek estében pedig 29 millió forint volt az átlagos befektetési összeg. A késői fázisú szakaszban tartó cégeknél ugyanez a mutató 505 millió forintot ért el.

A legnagyobb értékű egyedi tranzakció egy 1 milliárd forintos, késői fázisú céget érintő befektetés volt, míg a második legmagasabb értékű ügylet egy, a magvető fázisban tartó céget érintő 780 millió forintos befektetés.

A tőkebefektetések tíz különböző szektorba kerültek az idei első negyedévben. A befektetések értékének 75 százaléka a fogyasztási és kiskereskedelmi, az üzleti és ipari szolgáltatások, illetve a fogyasztói szolgáltatások piacára került. Ez a három szektor adta az ügyletek számának 52 százalékát. A legnagyobb értékű egyedi befektetésekre szintén a fogyasztási és kiskereskedelmi, valamint az üzleti és ipari szolgáltatások szektorokban került sor.

Az egyesület 10 alaphoz köthetően 29 kiszállást regisztrált az év első három hónapjában.

A negyedévben 3,2 milliárd forint értékben került sor magyarországi alapokba történő forrásbevonásra a közlemény szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.