Hirdetés
. Hirdetés

Ilyen se volt még: hiánycikk lehet a laptop

|

Az Egyesült Államokban már látható is, hogy főleg a megfizethetőbb kategóriából fogytak ki a készletek, ami a távoktatásra, távmunkára lehet rossz hatással.

Hirdetés

Európáról egyelőre nincsenek ugyan ilyen riasztó adatok, de Amerikában sajtóhírek szerint már érezhető az a konkrét készlethiány, amely az elérhető árú laptopokat érinti. Arról van ugyanis szó, hogy a koronavírus miatt egy csomó tényező lassítja az új termékek beérkezését, miközben a járvány első hullámában már elkapkodták a készlet nagyját.

Hirdetés

Ahogy most az Egyesült Államokban új tanév indul, az iskolák is igyekeznek beszerezni a távoktatáshoz szükséges olcsóbb laptopokat, és ahol ezek kiosztása nem központilag történik, a szülők igyekeznek leakasztani valami megfizethetőbb modellt. Épp ezért most egyszerre hatalmas adag megrendelés zúdult a gyártókra, ami minden más esetben csodálatos hír lenne pezsgőbontással és kereskedői bónuszok kiszórásával, most viszont legalább akkora fejfájást is okoz.

A gondok már a gyáraktól elindulnak, hiszen még mindig nem állt helyre teljesen a globális áruforgalom, és a jellemzően távol-keleti üzemekből lassabban ér el az amerikai partokig a szállítmány. Szintén lassabb a kikötőkben az áru ellenőrzése és honosítása a csökkentett munkaerő és egyéb biztonsági intézkedések miatt, és az Államokon belüli áruszállítás is borzalmas lassulásokkal küzd, beleértve az állami postát is. Eközben az USA gőzerővel presszionálja Kínát a kereskedelmi háborúskodással, amely extra vámokkal és rendelkezésekkel jár - összességében tehát sokkal lassabban és drágábban érkeznek meg a vevőkhöz a gépek.

Az Associated Press szerint a HP, a Dell és a Lenovo is erős ellátási hiányt jelzett, az amerikai piacon szerintük legalább 5 millióval kevesebb laptop van jelenleg, mint amennyit azonnal felszívna a piac. A legnagyobb gyártók képtelenek teljesíteni a rendeléseket, főleg akkor, ha egy-egy oktatási intézmény ezres darabszámokban rendel ugyanolyan modelleket, és már olyan eset is előfordult, hogy az iskolakezdésre igényelt laptopokat csak októberre tudják teljesíteni. Ehhez még az is hozzávehető, hogy a gyártóknak közben a vállalati ügyfeleket is el kell látniuk, így kezd szemrevaló káosz kialakulni a teljes piacon.

Az iskolák egy része már ráállt arra, hogy használt vállalati laptopokat vegyenek át, valamint a szülőket kérik arra, hogy saját gépeiket ajánlják fel az iskoláknak, illetve adják át használatra a gyerekeiknek.

Jó kérdés, hogy Európába bármilyen érezhető szinten begyűrűzik-e ez az állapot - az öreg kontinens a nyár folyamán kevésbé volt kitéve a járványnak, mint Amerika, ezért most még nem látszik ekkora őrület, de közben az egészségügyi szervek már az újra emelkedő esetszámokkal és a második hullámmal riogatnak, ami azt okozhatja, hogy felénk is megjelenhet a laptophiány, csak épp pár hónappal később, már bőven az iskolaév folyamán. Az is tény, hogy Európában kevesebb az olyan ország, ahol általános gyakorlat, hogy az oktatási intézmények veszik nagy tételben a laptopokat a gyerekeknek. Mindenesetre jó kérdés, hogyan zárkózik majd fel a gyártás és a logisztika, valamint mit okoz a felhasználók számára ez a kiesés.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.