Hirdetés
. Hirdetés

Infokommunikációs stratégia: a kormány visszavonja a közbeszerzést

|

A kormány a szükséges konszenzus híján, visszavonja a nemzeti infokommunikációs stratégia elkészítésére kiírt közbeszerzést. Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos ígéretet tett: egyéb célokra nem használják fel el a projektre elkülönített 30 millió forintos forrást.

Hirdetés

Nem született megegyezés a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia elkészítésére kiírt tenderrel kapcsolatban a parlament gazdasági bizottsága informatikai és távközlési albizottságának keddi ülésén, így a szavazást követően Baja Ferenc infokommunikácóért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára bejlentette: a kabinet visszavonja a kiírást. Az államtitkár hozzátette, a Bajnai Gordon miniszterelnökkel folytatott előzetes egyeztetése alapján megígérheti, hogy egyéb célokra nem fogják felhasználni a tenderre szánt 30 millió forintot.

Az albizottság tagjai egyetértettek abban, hogy szükség van egy az infokommunikáció hazai fejlődését elősegítő kormányzati stratégia kialakítására, és támogatták annak - nem közbeszerzés keretében történő - előkészítését.

A kormány korábban két szakaszból álló közbeszerzést indított a nemzeti infokommunikációs stratégia kidolgozására. Az első szakaszban, melynek lezárását május 20-ára tervezték, a hazai és nemzetközi infokommunikációs helyzetet kellett volna elemezniük a nyertes ajánlattevőknek - míg az október 1-jéig tartó másodika szakaszban a stratégia kidolgozására került volna sor.

A szavazást megelőző vitában Nyitrai Zsolt (Fidesz) ismertette a legnagyobb ellenzéki párt álláspontját. Nyitrai hangsúlyozta, bár magát a stratégiaalkotást a Fidesz részéről is hasznos célkitűzésnek tartják, nem értenek egyet a közbeszerzéssel, amellyel véleményük szerint a kabinet a következő kormány mozgásterét szűkítené. A képviselő azt javasolta, hogy vonják vissza a tendert.

Baja Ferenc válaszában kijelentette: a kormány csak egy, a társadalmi és szakmai szervezetekkel és a pártokkal közösen kidolgozott konszenzusos stratégiát tart elfogadhatónak, és felajánlotta, hogy a bizottság is részt vehet a közbeszerzés elbírálásában. Hangsúlyozta, hogy a tender kiírása során kizárólag szakmai szempontokat vettek figyelembe: ezt az is bizonyítja, hogy arra a cégek melett társadalmi-, szakmai szervezetek és kutatóintézetek is nyújthatnak be ajánlatot

Molnár Béla (KDNP) szerint egy nemzeti stratégiában fokozottan jelen kell lenniük a kormányzati szempontoknak; véleménye szerint ezen elvárásoknak egy civil szervezet nem tud eleget tenni. Úgy vélte, szakmailag is megalapozatlan és elhamarkodott lenne a stratégiaalkotás, ami a későbbiekben csak meddő politikai vitákra adhatna alkalmat.

Dr. Józsa István (MSZP) szerint lehetőséget kell adni a szakmai szervezeteknek arra, hogy politikailag semleges helyzetértékelést készítsenek. A képviselő hangsúlyozta: a munka folyamatossága tekintetében szerencsének tartaná a közbeszerzés folytatását; sőt adott esetben akár az MTA szakembereinek közreműködését is szívesen venné.

Pettkó András (MDF) a szakmai alapokon megszülető konszenzus fontosságát hangsúlyozta, úgy vélte, fontos lenne, hogy a lehető legrövidebb időn belül megszülessen a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia. Pettkó szerint így biztosíthatnák, hogy rendelkezésre álljanak az ehhez szükséges anyagi források, ezért azt javasolja a kormányoldal és az ellenzék képviselőinek, hogy próbáljanak meg egyezségre jutni.

Az albizottság előbb arról szavazott, hogy szükségesnek tartja-e a nemzeti infokommunikációs stratégia elkészítését: ebben a kérdésben a képviselők mindegyike igennel voksolt.

A kiírt tendert négy képviselő támogatta, négy pedig ellenezte, majd egyhangú igennel szavaztak arról, hogy másként készüljön el a stratégia.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.