Hirdetés
. Hirdetés

Intalion: Nyílt forráskódú dokumentumkezelés az AEGON-nál

|

Mérettől függetlenül, szinte minden vállalat vagy intézmény előbb-utóbb találkozik a dokumentumok egységes kezelésének problematikájával. Az AEGON biztosító egy nem mindennapi, ám sikeres projektet tudhat magáénak az Intalion Rendszerintegrátor Kft. által bevezetett megoldás révén.

Hirdetés

Dokumentumkezelő platformokból sokféle van a piacon: a nagy gyártók megoldásai mellett több hazai cég is gyárt valamilyen (kérdés, hogy mennyire teljes) rendszert, ám az Intalion Rendszerintegrátor Kft. portfoliójában olyan platformot találunk, mely nem rendelkezik több tízmilliós licencdíjjal, és nem egy több évig fejlesztett hazai célalkalmazás ilyen-olyan átdolgozása. „Az általunk alkalmazott nyílt forráskódú Alfresco dokumentumkezelő platform bekerülési költsége meglehetősen alacsony, költségstruktúrája a mai megváltozott gazdasági helyzethez a legjobban alkalmazkodik” – foglalta össze előnyeit Géczy Viktor, üzletfejlesztési igazgató.

Ám nem ez volt az egyetlen ok, amiért az AEGON biztosítónál az Alfresco megoldást választották: „Nem akartak a nulláról indítani egy zöld beruházást, hiszen a biztosító nagy múltjára tekintve már eleve léteztek azok az üzleti folyamatok, rendszerek, amik kezelték a dokumentumokat, mindazonáltal hiányzott azok egységes tárolása” – tudtuk meg az Intalion vezetőjétől. Az viszont egyértelművé vált: ahhoz, hogy a biztosító növelje hatékonyságát és javítsa ügyfélközpontúságát, olyan megoldásra van szüksége, amely nem helyettesíti az eddigi rendszereket, hanem központi irattárat alkot.

A közös tervezés során kristályosodott ki, hogy egy olyan platformra van szükség, ami képes integrálódni a meglévő rendszerekhez, költséghatékony, időtálló, szabványos, más rendszerrel is bővíthető, és van támogatottsága. „Az első fontos lépés a dokumentumtár szerkezetének kialakítása után az érintett üzleti rendszerek dokumentumainak migrálása, áthelyezése volt, ezzel párhuzamosan egy komplex middleware architektúra tervezése zajlott, amely lehetővé teszi, hogy a rendszerek szolgáltatásként, megfelelő interfészen keresztül érhessék el a dokumentumkezelő rendszert– magyarázta Géczy Viktor a bevezetés részleteit. „Nagy kihívás volt számunkra a versenyszféra egyik legnagyobb open source alapú dokumentumtárának létrehozása, a heterogén rendszerek számára megfelelő integrációs réteg kialakítása, majd az infrastruktúra kialakítása és folyamatos hangolása” – tette hozzá a szakember.

Az előkészítést követően pedig már a támogatásban is az Intalion segédkezik. „Mivel ez a platform Magyarországon még nem annyira elterjedt, a szakértők folyamatos képzése elengedhetetlen mind a beszállító mind az ügyfelünk számára, ezért megtisztelő ügyfelünk bizalma, hogy nagyban ránk támaszkodik” – vélekedett Géczy Viktor.

Boksa László, az AEGON biztosító informatika igazgatója szerint heterogén informatikai architektúrával rendelkeznek. A projekt indításakor a dokumentummenedzsment is több helyen zajlott, fontos szempont volt tehát számukra, hogy végre egy helyen, egységes szabályok alapján kezeljék azokat. „Ennek érdekében a piacon kapható alkalmazások közül jó pár megoldást néztünk át alaposan, és több szempontból is az Alfresco felelt meg leginkábbl” – mondta a vezető.

Az új megközelítés a teljes architektúrát érintette: „Egy Microsoft Biztalk szervert vezettünk be middleware megoldásként az Intalion szakembereivel SOA alapokon. Ez a szolgáltatásalapú megközelítés érvényesül a dokumentumkezelésben, feldolgozásban és a folyamatok felé történő kiszolgálásban is. A Biztalk megoldásra át tudtuk vezetni a meglévő szolgáltatásainkat, és az Alfresco is ezen környezethez kapcsolódik.”

A Projekt másfél éve kezdődött és már fél éve elégedetten használják: 3,5 millió dokumentumot dolgoztak be a tárba, a a dokumentumok tárhely igénye jelenleg közel 2,5 TB. A felhasználó pedig csak annyit érzékel, hogy a FrontEnd felületekről gyorsabb válaszidővel kapja meg a kívánt dokumentumot, a felületi megoldások ugyanis ugyanazok maradtak, csupán a SOA architektúrán keresztül, mint kiszolgálóhoz fordulnak a dokumentumtárhoz.

„Összességében olyan célok megvalósítása felé léptünk az Alfresco bevezetésével, mint az ügyfélközpontúság javulása, válaszidők csökkentése, egységes tárhely kezelés, nagyobb megbízhatóságú kiszolgálás, teljesülő szabványosítási célok” – foglalta össze a CIO.

A fejlesztések nem állnak meg az AEGON-nál, mindazonáltal stratégiai alkalmazásaik mindegyikéhez jól illeszkedik az Alfresco. Az open source megoldásokat is szívesen alkalmazzák a továbbiakban, hiszen a jelentős gyártói licencdíjaktovábbi fejlesztésekre, értékteremtő megoldásokra fordíthatók” – tért ki a nyílt forráskód előnyeire a szakember. „Mindazonáltal, a legsikeresebb projektek akkor születnek meg, ha megvannak azok a külső kompetens partnerek, akikben megbízunk és akikre támaszkodhatunk – ilyen az Intalion is.”

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.