Hirdetés
. Hirdetés

Intel Classmate Magyarországon

|

Az Intel oktatási célú noteszgépét Közép-Kelet-Európában elsőként Magyarországon vezetik be: szeptemberben több mint 3 ezer Classmate PC-vel indul az új tanév.

Hirdetés

Az Intel oktatási célú noteszgépéről számos alkalommal írtunk már a Computerworldön. A gép szeptembertől több mint száz hazai iskolában is megjelenik ? elsőként a közép-kelet-európai régióban ?, ezzel a Classmate PC a technikai érdekesség státuszból itthon is széles körben elérhető, kézzelfogható taneszközzé avanzsál.

Túl a pilotprojekten
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség HEFOP 3.1.3/B pályázatán nyertes intézmények többsége az Intel által fejlesztett géppel kezdi meg a tanévet. Az Intel magyarországi partnere a projektben az Albacomp Zrt. A két vállalat szerint ez hatalmas áttörés a magyar oktatásban, hiszen több mint száz intézmény kezdi a tanévet az oktatási célú notesszel, és így nemzetközileg elfogadott oktatási platformot biztosít diákjainak: a Classmate PC a világ számos országában bizonyította már gyakorlati hasznát az oktatásban.



- Sok helyen felismerték a kormányzati vezetők, sokkal többre van szükség, mint egyszerűen csak PC-vel ellátni a tanulókat. Egy ilyen programban a diákok életkorának megfelelő tartalmat kell a kor technológiai színvonalán nyújtani, nem megfeledkezve a tanári továbbképzésről és nagysebességű internet-hozzáférésről, melyek az alapokat nyújtják a XXI. századi készségek fejlesztéséhez ? mondta Gacsal József, az Intel Hungary üzletfejlesztési igazgatója.


A pályázaton csak a HEFOP 3.1.2 és 3.1.3 alintézkedés kiírásain támogatott közoktatási intézmények vehettek részt, a program végrehajtásában érintett óvodai csoportokban, iskolai évfolyamokon, azokon a kompetencia területeken, amelyekre a támogatott pályázati projekt megvalósítása vonatkozott.{|}" alt="HEFOP 3.1.3 B pályázat{|}{br /}A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt programra 2009. április 1-től 2009. április 29-ig fogadták a pályázatokat. A 2,5 milliárd forintos keretből gazdálkodó program célja, hogy "közoktatási intézmények számára egyrészt elérhetővé váljanak a kompetencia alapú oktatás szempontjából fontos eszközi elemek, demonstrációs segédletek, amelyek a programcsomagok részét képezik. Emellett a program révén szélesebb körben és hosszabb távon elérhetővé válnak a kompetencia alapú oktatási programcsomagok tananyag-tartalmai tanórai, tanórán kívüli iskolai, valamint önálló tanulói felhasználás céljára is."
A pályázaton csak a HEFOP 3.1.2 és 3.1.3 alintézkedés kiírásain támogatott közoktatási intézmények vehettek részt, a program végrehajtásában érintett óvodai csoportokban, iskolai évfolyamokon, azokon a kompetencia területeken, amelyekre a támogatott pályázati projekt megvalósítása vonatkozott.{|}" align="" class="" />

Az Intel és a magyar kormány képviselői még 2007 végén írtak alá szándéknyilatkozatot arról, hogy az Intel World Ahead program egyes oktatási projektjeit Magyarországon is kipróbálják. Magyarországon a program keretében a Classmate PC-t eddig két budapesti iskolában használták nagy sikerrel, az ugyanitt és a nemzetközi képzésben megszerzett know-how-t akkreditált továbbképzéseken tudják majd elsajátítani a tanárok. A Classmate PC sikerének titka, hogy az Intel a hardvert és a hozzá járó szoftverek fejlesztésekor igyekezett szem előtt tartani a modern oktatás céljait.

A Classmate PC-t is magába foglaló eszközrendszer a kompetencia-alapú oktatás igényeinek kiszolgálására készült. Támogatja a projekt-alapú, az 1:1 oktatási módszereket, a csoportmunkát és a mobil oktatási lehetőségeket. A laptop tervezésénél figyelembe vették a gyerekek igényeit, azaz a gép kicsi, könnyű és strapabíró. A Classmate PC-kre telepített programok segítségével a tanárok azonnali teszteket készíthetnek, filmeket és prezentációkat vetíthetnek, illetve ellenőrizhetik a diákok monitorait és internet használatát a saját gépükön keresztül.

Nem csupán egy strapabíró hardver
Magyarországon már a honosított tanulói laptopok kerültek az intézményekbe, magyar billentyűzettel, magyar nyelvű osztályfelügyeleti szoftverekkel, valamint a telepítéshez és a bevezetéshez szükséges segédletekkel. Az Intel hangsúlyt fektetett a tanároknak szóló tananyagok elkészítésére is, segítve felkészülésüket az új helyzetre. Az Albacomp oktatási üzletágával együttműködve kiemelten kezelik a Classmate PC bevezetését és használatát segítő tanári képzéseket.

Az Albacomp többféle kiépítésben kínálja a Classmate PC-t. Az iskolákba kerülő gépek pontos konfigurációjáról nincs információnk, de úgy fest, hogy a gép régebbi, első generációs, 7-hüvelykes kijelzővel és Celeron processzorral szerelt változatáról van szó.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.