Hirdetés
. Hirdetés

Interjú az MVISZ elnökével, kötetlenül

|

A Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége a hazai vállalatoknál dolgozó vezető informatikusokat tömörítő nonprofit egyesület, amely az informatikai megoldások alkalmazóinak szempontjából támogatja az informatikai kultúra fejlődését és terjesztését.

Hirdetés

Március végén választott új vezetőséget a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége. A közgyűlés a szervezet elnökévé Fritsch Róbertet, a Fővárosi Vízművek informatikai igazgatóját választotta, aki 2014 óta tagja, 2019 óta alelnöke a szervezetnek. Szakmai pályafutását a Kontrax Zrt.-nél kezdte, majd hosszú időt töltött az Aegon Biztosítónál informatikai szakértőként, később fejlesztési vezetőként. Az AAM tanácsadó cégnél belekóstolt a tanácsadói munkába is. Jelenlegi munkahelyén 2001 óta dolgozik.

Computerworld: A Fővárosi Vízművek informatikai igazgatójaként mennyi időt tudsz a VISZ ügyeire fordítani?
Fritsch Róbert: Remek segítőimnek köszönhetően adminisztratív feladatokkal nemigen kell foglalkoznom, így aztán a szabadidőmből eleget tudok áldozni az MVISZ-re - ez hetente körülbelül hét-nyolc órát jelent.

CW: Milyen személyes célt tűztél ki magad elé az MVISZ elnökeként, más szóval mi a mottód?
FR: Több éve veszek részt a szervezet életében, és úgy látom, hogy azok a szakemberek, akik a szabadidejüket erre szánják, velem együtt arra törekszenek, hogy növeljük a szervezet ismertségét, megőrizzük azt a szerepét, amit az elmúlt közel 25 évben betöltött a hazai társadalomban. Ami a személyes motivációmat illeti: elmúltam 50 éves, és úgy éreztem, ideje, hogy a munkám mellett társadalmi munkát is vállaljak.

CW: A MVISZ egyik küldetése az informatikai szektor szereplői közötti érdekegyeztetés, a közös vélemény kialakítása. Mondanál erre konkrét példákat?
FR: Ilyen például a felsőoktatással kialakított együttműködés: tanácsadóként és vizsgáztatóként is részt veszünk a Corvinus Egyetemen folyó informatikai képzésben, de ide sorolnám a kormányzati informatikai programok véleményezését, a nyári informatikai táborok szervezését; középiskolák számára pályázatokat, díjakat írunk ki és még sorolhatnám.

CW: A koronavírus-járvány dacára megtartjátok az összejöveteleket?
FR: A szervezet elsődleges célja, hogy horizontális kapcsolatokat hozzon létre a vevői oldal szakemberei, vezető informatikusai között. Tavaly nagy szerencsénkre éppen a két járványhullám között meg tudtuk tartani legfontosabb éves rendezvényünket, az Infogolfot. Reméljük, ez idén augusztusban is így lesz; ezen adjuk át az Év CIO-ja díjakat. Minden más rendezvényünk az online térbe költözött át. A résztvevők száma azonban így még magasabb is, mint a hagyományos munkacsoport-értekezleteken volt.

CW: Milyen témák merülnek fel ezeken a találkozókon?
FR: Idei újdonság a Digitális Transzformáció Munkacsoport megalakulása. Rendkívül széles skálán mozognak a témák kezdve a sportban használatos digitális technikákkal odáig, hogy milyen hatással van a digitalizáció az egyházi életre. Ezek mellett persze olyan klasszikus felhasználói területek is szerepelnek, mint a biztosítói, banki informatika vagy a közművállalatok digitális megoldásai. Az idei Infogolf rendezvény egyik témája a mesterséges intelligencia, a következő években ugyanis a vállalatoknak ezen a területen sok tennivalójuk lesz.

CW: Mely munkacsoportokban veszel részt?
FR: Az online formának köszönhetően minden ülésen részt tudok venni, de közelebbről az SAP Munkacsoportot követem figyelemmel - legutóbb a csevegőrobotok témájával foglalkoztunk.

CW: Hét éve vagy tagja a szervezetnek. Ez idő alatt milyen szakmai tapasztalatokkal gazdagodtál a kollégáknak köszönhetően?
FR: Nagyszerűnek tartom, hogy gyár- és üzemlátogatások alkalmával bepillantást nyerhettem számos hazai iparvállalat munkájába. Egyebek közt logisztikai vállalatoknál, vasúttársaságoknál, autó- és autóalkatrész-gyáraknál, például visszapillantó tükröket gyártó üzemben tettünk látogatást. Más módon nemigen lehet többet megtudni ezeknek a gyáraknak az informatikai rendszereiről, folyamatairól, nem szólva a véleménycsere és a networking lehetőségeiről.

CW: A VISZ portálján folyamatosan frissülnek három lap, köztük a Computerworld hírei. Milyen szaklapokat olvasol?
FR: A ma jellemző információáradatban nem sok idő jut szaklapok olvasására, de a hazai lapokat azért időről időre kézbe veszem, illetve online olvasom, és regisztrált olvasóként számos forrásból kapok friss információt.

Cikkünk a Computerworld 2021/10. számában, május 26-án jelent meg.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.