Hirdetés
. Hirdetés

Irodai trendek alulnézetben

|

Sokaknak rokonszenvesek az állatbarát munkahelyek, de még többen idegenkednek tőlük, akárcsak a multikra jellemző irodáktól. A dolgozók több mint fele keresetének egy részéről is lemondana, ha cserébe jobb főnököt kapna. Ezekkel az eredményekkel zárult az a felmérés, amelyet a Big Office Day szervezői készítettek a legmegosztóbb irodatrendekről.

Hirdetés

Egyedi design, home office, szuper technológiák és sok más megoldás szolgálja a munkavállalók hatékonyságát és jó közérzetét a legmodernebb munkahelyeken. De mit gondolnak a magyar irodai dolgozók ezekről a kezdeményezésekről? A kérdéssort a legkülönbözőbb hátterű és méretű cégek hazai munkavállalói - köztük számos közép- és felsővezető - töltötték ki.

Hirdetés

A pénznél is fontosabb
A modern iroda és a home office közül utóbbi mozgatja meg jobban a magyar munkavállalókat. Heti +1 nap távmunkáért a megkérdezettek egyharmada 5 százalékot, míg 15 százalékuk akár 10 százalékot is engedne a fizetéséből. A kitöltők közel 20 százaléka azonban eleve nem menne olyan céghez dolgozni, ahol nincs lehetőség otthoni munkavégzésre.

Amit pedig egyértelműen jobban értékelnek minden pénznél, az a jó vezető. A megkérdezettek több mint fele mondana le egy jobb főnökért keresetének egy részéről, 10 százalékuk fizetésének akár több mint 15 százalékát is feláldozná. Tekintve, hogy az emberek általában nem szívesen adnak lejjebb a pénzügyi igényeikből, ez igen meglepő eredmény, és arra utalhat, hogy munkaerő-piaci kulcsproblémáról van szó. A fenti eredményekre a hatékonyságnövelés vonatkozásában is érdemes figyelmet fordítaniuk a cégeknek, hiszen a sikeres együttműködés ennek alapfeltétele.

Open office vagy hot desking?
A kérdőív alapján az olyan népszerű irodatrendekről, mint az open office és a hot desking (amikor a dolgozóknak nincs saját fix asztaluk) lesújtó véleménnyel van a dolgozók nagy többsége. Az open office-ról eközben mindössze 10 százalék ismeri el, hogy vannak előnyei, vagyis gyakorlatilag alig van olyan, akinek tetszik a legelterjedtebb multis irodai környezet. A hot deskinggel kapcsolatban nagyobb elfogadást tanúsítanak, közel egyharmaduk szerint megszokható, 24 százalék pedig hatékony megoldásnak tartja abban az esetben, ha a munkavállalók a home office miatt nem járnak be minden nap.

Kedvencek és megfigyelők
Egyre fontosabb szempont a vállalati kultúra, azonban nem is gondolnánk, mennyire megosztóak lehetnek egyes ezzel kapcsolatos kérdések. Ilyen például a felmérés alapján a kisállatbarát irodák terjedése. A cukiságfaktor miatt könnyű azt gondolni, hogy többségben vannak a támogatók, pedig az ellenzők lekörözik a kutya- és cicarajongókat: 57 százalék úgy gondolja, hogy a kiskedvenceknek nem az irodában van a helyük.

A munkavégzés monitorozásával kapcsolatban is egyetértés jellemző a dolgozók körében. Ma már a magyar piacon is több olyan szoftver érhető el, amely képes mérni a munkavállalók hatékonyságát. A többség nem meglepő módon tolakodónak érzi az ilyen fokú ellenőrzést, míg a válaszadók 30 százaléka gondolja úgy, hogy akár jó célra is használhatóak ezek az eszközök.

Hatékonyság és a wellbeing
Úgy tűnik, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatban is erősödnek az elvárások a munkáltatókkal szemben. A válaszadók 90 százalékának fontos, hogy a cég, amelynél dolgozik, alkalmazzon környezetbarát megoldásokat. - Amikor ideális irodai környezetről beszélünk, az igényeket ma már egyértelműen meghatározzák az olyan trendek, mint a fenntarthatóság, a wellbeing és a digitalizáció, valamint a munkáltatók diktálta hatékonyságnövelés. Az ezeket szem előtt tartó irodafejlesztés megkerülhetetlenné vált a versenyképességük megtartására, javítására törekvő vállalatok számára - mondta Hegedűs Kata, a november 20-i rendezvény főszervezője, aki szerint a már minden ágazatot sújtó munkaerőhiánynak, illetve a gazdasági növekedésnek is köszönhető, hogy a nagyobb cégek és a kkv-k is folyamatosan keresik a legjobb hatékonyságnövelő és munkaerőbarát irodai megoldásokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.