Hirdetés
. Hirdetés

IT-álláspiaci trendek 2015

|

Ahogy az üzleti folyamatok egyre inkább digitalizálódnak, úgy növekszik az informatikai karrierlehetőségek száma és vele együtt erősödik a szakmai vonal.

Hirdetés

Kevés a jó szakember a piacon, és ez az elkövetkezendő években is várhatóan így fog alakulni. Spiller László, az Adecco vezető toborzási és kiválasztási tanácsadója összegezte a Computerworld számára az idei álláspiaci trendeket.

Hirdetés

Visszatekintés 2014-re
A tavalyi év során, kicsit sem meglepő módon, folytatódott a szoftverfejlesztők iránti igény komoly növekedése a hazai és a globális piacon egyaránt. A webes és mobil fejlesztési technológiák mellett továbbra is a C++, C# és Java mint programozási nyelvek maradtak fókuszban. Az IT-infrastruktúra területén folyamatosan a cloud-alapú megoldásokra koncentrált a piac, annak biztonsági kihívásaival együtt, ezért az ezekben a technológiákban járatos szakemberek is egyre keresettebbé váltak az elmúlt időszakban.

Fokozódott a jó szakemberek elcsábítása és a startup-világ erősödésével egyre nagyobb dilemma elé állnak a munkavállalók, hogy a klasszikus multicégeket válasszák, vagy a feltörekvő hazai kisvállalatokat. Az is egyre inkább megfigyelhető volt az IT-szektorban, hogy a hiányzó belső munkaerőt főleg kontraktorok vagy akár külföldi alvállalkozók bevonásával igyekeztek pótolni.

Globális mozgások
Az Adecco Group Candidate International Mobility programjának keretében több mint 2400 álláskereső helyezkedett el külföldön 2014-ben, amely 21 százalékos növekedést jelent az előző évi adatokhoz képest. A főbb célállomások Európán belül pedig Norvégia, Svájc és Hollandia voltak. A legmobilabb nemzeteknek a lengyelek, a franciák, a britek és az USA állampolgárai bizonyultak. A külföldön munkát kereső szakemberek 21 százaléka az IT-szektorban helyezkedett el. Érdekes adat, hogy 86 százalékát az összes külföldön elhelyezkedő jelöltnek nem állandó pozícióban alkalmazták, hanem valamilyen kölcsönzött, vagy kontraktor státuszban.
Érdemes megemlíteni néhány kiemelt IT-keresést európai viszonylatban: C++ Developer, Java Developer, Integrator Software Engineer, Linux Engineer, Microsoft Dynamics AX Developer, SAS Programmer.

Trendek a legfejlettebb piacon
A Modis, amely az Adecco Group tagja, és IT-szakemberek toborzására specializálódott, az USA-ban végzett felmérést, amely szerint szintén nem meglepetés, hogy a különböző technológiai területeken a munkahelyek száma emelkedik. Hosszú távú növekedési előrejelzések szerint az USA-ban a munkanélküliség folyamatosan csökken, és egyenletes ütemben új munkahelyek jönnek létre, különösen az IT-szektorban, ahol 2022-ig 18 százalékos iparági növekedést várnak.

Elsősorban a bevezetőben említett technológiák és az IT-támogatói pozíciók játszanak nagy szerepet ebben a folyamatban. Ahogy az üzleti folyamatok egyre inkább digitalizálódnak, úgy növekszik az informatikai karrierlehetőségek száma, és vele együtt erősödik ez a szakmai vonal. A munkanélküliség az IT-szektorban a legalacsonyabb, és ez arra ösztönzi a vállalatokat, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a magasan képzett IT-szakemberek megtartására, folyamatos továbbképzésére, versenyképes juttatási csomagok és fejlesztési programok kidolgozásával.
A legkeresettebb IT-szakmák jelenleg az USA-ban a következők, átlagos éves fizetéseikkel: Software Architect (130.891 USD), Software Development Manager (123.747 USD), Analytics Manager (115.725 USD), IT Manager (115.642 USD).

 

Hazai tendenciák
Hazai viszonylatban az IT-szakemberek iránti igény legalább 60 százaléka szoftverfejlesztéshez kötődik. Javarészt kódolókat, programozókat keresnek, de jelentős számú tesztelői, üzleti elemzői és projektmenedzseri hirdetéssel is találkozhatunk a piacon. Amit még érdemes megemlíteni ehhez a területhez kötődően, az a rendszerintegrátorok, rendszertervezők és az adatbázis-szakértők iránti igény. Szoftverfejlesztői pozíciók többségnél a jelöltektől megkövetelik az agilis, illetve Scrum ismeretek meglétét is.

Ami a másik nagy területet, az infrastruktúrát és üzemeltetést érinti, itt főleg hálózati rendszermérnököket, IT-biztonságban jártas szakértőket, Windows vagy Unix/Linux rendszermérnököket szeretnének felvenni, de a keresések több mint harmada rendszerüzemeltető vagy IT-támogató pozíciókat takar. A devops-alapú gondolkodásnak köszönhetően egyre inkább elmosódik a határ a fejlesztők és az üzemeltetők között, ezért előnyös, ha egy IT-szakember mindkét területhez ért valamennyire.
Érdemes még megemlíteni a vállalatirányítási rendszerek világát, ahol az SAP töretlenül uralja a terepet, de egyre több Microsoft Dynamics AX kereséssel találkozunk.

Jövőbeli várakozások
A bevezetőben már említettük, hogy főleg C++, C# és Java fejlesztőket keresnek a piacon. Kérdés, hogy ehhez képest milyen szakemberállomány van a magyar piacon, és hogy milyen ütemben képes az oktatási rendszer újabb szakembereket kibocsátani?
A HWSW a Microsoft Magyarországgal közösen egy kérdőíves felmérést készített a hazai szoftverfejlesztői társadalomról 2014 nyarán, melyből egyértelműen látszik, hogy a fejlesztőképzés erősen felfutóban van, s nagyon sokan szerezték utolsó végzettségüket 2010 után. Az önképzésnek is egyre nagyobb a jelentősége, és sokan tudatosan keresik a piacon elérhető tanfolyamokat vagy ingyenes előadásokat, mint amilyen például az Adecco IT Academy is.

Remélhetőleg ez a tendencia tovább erősödik és lesz utánpótlás, bár a technológiai fejlődéssel és az üzleti igények növekedésével nem mindig könnyű lépést tartani.
Az említett felmérés szerint a szakemberek által használt programnyelv a legtöbb alkalommal JavaScript vagy HTML5, ugyanakkor közel azonos gyakorisággal fordulnak elő C#-ot, PHP-t és Javát használó programozók is. A C++ és a C már nem ennyire elterjedt, de azért igen markánsan van jelen. Ez nagyjából egybe is vág a kereslettel, azonban inkább az a gond mostanság, hogy kevés a jó szakember a piacon – és ez az elkövetkezendő években is várhatóan így fog alakulni.

Hivatkozások

Adecco Group, Candidate International Mobility 2014
MODIS Annual Regional Employment Report and the Impact on Tech Industry Growth
Profession.hu
HWSW és Microsoft Magyarország 2014-es közös felmérése

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.