Hirdetés
. Hirdetés

IT-vakcina vállalatoknak

|

A várthoz képest akár negyedére is lassíthatja az IT-költés növekedését a Covid-19 epidémia, figyelmeztet az IDC frissített előrejelzésében. Minden rosszban van azonban valami jó is. A piacelemző friss felmérése szerint a járvány idején a vállalatvezetők szemében felértékelődnek a szervezetek ellenálló képességét fokozó informatikai megoldások, ami kedvezően hat az üzlet további digitális átalakítására, ezért segíthet a kilábalásban.

Hirdetés

A világon végigsöprő gazdasági sokkhatás alatt, amelyet az új típusú koronavírus-járvány idézett elő, az IT-piacok máris gyengélkednek, mivel vásárlók és szállítók egyaránt alkalmazkodni próbálnak a romló körülményekhez. Az első negyedévről eddig rendelkezésre álló adatok alapján az International Data Corporation (IDC) a hardverköltés jelentős mértékű lassulására számít, különösen a naptári év első felében. De szoftverre és szolgáltatásokra sem költenek majd annyit a szervezetek, mint azt eredetileg várni lehetett, mert a krízis a gazdaság minden szektorát, az ellátási láncokat, a kereskedelmet és az üzleti tervezést is kedvezőtlenül befolyásolja.

Hirdetés

Bizakodó és borúlátó forgatókönyvek
Fekete könyvének februári kiadásában (IDC Worldwide Black Book Live Edition for February 2020) a piacelemző ezért az éves IT-költés idén várható növekedését a korábban előre jelzett 5,1 százalékról 4,3 százalékra módosította, állandó árfolyamon számítva. A világjárványban kirobbant gazdasági krízis előtt derűlátásra adott okot, hogy a múlt év utolsó negyedében felívelő PC-eladásokat az okostelefonok 5G-s eszközfrissítési hulláma követte, és a távközlési szolgáltatók is többet költöttek infrastruktúrájuk fejlesztésére, az üzlet digitális átalakítását célzó projektek lendülete pedig a szoftverek és az informatikai szolgáltatások iránti keresletet is fokozta.

Mostan azonban a kilátások egyre borúsabbak, az IDC szerint várható, hogy a februári 4,3 százalékról márciusban már inkább 3 százalék közelébe kell majd mérsékelni a globális éves IT-költés növekedésére adott előrejelzést, de ez a bizakodóbb forgatókönyv. A pesszimista szcenárió szerint - amely feltételezi, hogy a Kínán kívüli térségekben a krízis az év második felére is átnyúlik - az éves IT-költés csupán halovány 1,3 százalékkal nőhet 2020-ban.

- Rendkívül képlékeny a helyzet jelenleg - mondta Stephen Minton, az IDC alelnöke. - Havi adataink és felméréseink eredményei is világosan ugyanabba az irányba mutatnak, egyelőre azonban a koronavírus-krízis túl korai szakaszában járunk ahhoz, hogy megértsük teljes hatását a gazdaság valamennyi szektorában. Olyan forgatókönyveket dolgoztunk ki az előrejelzéshez, amelyek a megszokottnál kiterjedtebb hatásokkal számolnak, és ezekben a modellekben a csökkenés kockázata napról napra kifejezettebb. A válság várható időtartama azonban ma még ismeretlen, pedig éppen ez a tényező nagyban befolyásolja majd a teljes IT-piac éves teljesítményét is.

Digitális ellenálló képesség
A Covid-19 epidémia a digitális megoldások értékére irányította a vállalatok figyelmét, mivel a személyes kontaktus nélküli munkát, együttműködést, ügyfélkiszolgálást és támogatást kínáló rendszerek óriási szerephez jutottak a válsághelyzet kezelésében - állapította meg az IDC két felmérésében, amelyet február második felében Kínában készített. A válaszok alapján egyértelműen bebizonyosodott, hogy a digitális átalakulásban élenjáró szervezetek kevésbé sérülékenyek járvány idején, és ez hatással lesz az üzlet további transzformációjára.

Mindössze a megkérdezett vezetők 45 százaléka mondta, hogy vállalata későbbre halasztja az év első negyedére tervezett beruházásait, és ezzel várhatóan éves szinten is visszavesz IT-költéséből. A válaszadók 26 százaléka nem számol a tervezett keret érezhető változásával, 21,5 százalékuk pedig egyenesen IT-költésének növelésére készül, amelynek mértéke a 10 százalékot is elérheti.

Hagyományos technológiára, hardverre, front-end eszközökre kevesebbet, szoftverre, back-end infrastruktúrára és újgenerációs technológiára többet szánnak költségvetésükből a megkérdezett vállalatok. A vezetők 76 százaléka mondta például, hogy az együttműködést nagyvállalati szinten támogató platformokhoz fűződő fejlesztésekbe tervez beruházni a következő időszakban, amelyeket a felhőalapú megoldások követtek a kívánságlistán a robotikával, a mesterséges intelligenciával, a bigdata- és az 5G technológiával együtt.

- A koronavírus-krízist a vállalatok lehetőségként is megélhetik - mondta Wu Lianfeng, az IDC alelnöke, a kínai leányvállalat vezető elemzője -, a digitális transzformációt célzó stratégiák és technológiák gyorsabb bevezetésével üzleti innovációs áttörést és fenntarthatóbb növekedést érhetnek el.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.