Hirdetés
. Hirdetés

Izzasztó feladat áll az elavult adatközpontok előtt

|

A Gartner elemzőinek rövidtávú előrejelzései alapján az adatközpontok nem néznek túlságosan fényes jövő elé: egyre zsúfoltabbak lesznek, és egyre több hőt termelnek. A probléma az egész IT-piac növekedésére hatással van.

Hirdetés

Rakesh Kumar, a Gartner kutatásért felelős alelnök-helyettese szerint az olcsóbb, x86-os chipekre épülő szerverek használatának terjedésével az adatközpontok egyre több problémával kénytelenek szembenézni, annál is inkább, mivel a legutóbbi, jó hat évvel ezelőtti technológii robbanás óta nem jellemző, hogy újratervezték volna őket. Kumar minderről hétfőn beszélt a cég Londonban rendezett, Data Center Technology Summit elnevezésű rendezvényén tartott prezentációja során.

A rackek száma egyre növekszik, az adatközpontokban rendelkezésre álló üres hely pedig az áramfelvétel és a hűtés követelményeinek emelkedésével párhuzamosan egyre zsugorodik. A nagy fogyasztás környezetvédelmi szempontból már kormányzati szinten is többfelé felkeltette a figyelmet, néhol egyenesen új törvényi szabályozásról beszélnek. Az energiaigény, a hűtés és a szabad tér egyensúlyának felborulása Kumar szerint azt mutatja, hogy a jelenleg használt adatközpontok felett eljárt az idő.

A Gartner előrejelzése szerint egy-másfél éven belül mindenhol nagyobb beruházások válnak majd szükségessé az adatfeldolgozó teljesítmény emelése és a felsorolt problémák által teremtett patthelyzet megoldására. Ha négy évvel ezelőtt egy szerver a maga rackjében 3 kilowattot fogyasztott, ez az érték mára 15-30 kilowattra emelkedett. Mindezt a hűtés tovább növeli, mivel miatta - a teljesítménytől függően - további 1,2-1,3-szoros szorzóval kell számolnunk. A hőtermelés az oka, hogy az IT-szakemberek sokszor nem is használnak ki teljes mértékben egy-egy racket.

A padlóhűtés (tehát a hűvös levegő a rackek alatt való keringetése) már nem igazán működik, mivel ekkora hőmennyiséggel nem bír el. Ez persze sokszor ki sem derül, mert a rendelkezésre álló szabad helyet megtöltik a drótok, kábelek és más, nem feltétlenül odaillő dolgok. "Azt mondják magukban: Hé, ott alul még van egy kis hely, oda teszem a sörömet" - fogalmazott Peter Hannaford, a szerverhűtésben utazó American Power Conversion munkatársa. "Olyan embert is találtunk már, aki karácsonyfát állított oda." Rakesh Kumar ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt évek energiaár-emelései miatt még szigorúan ellenőrzött körülmények között is 10 százalékos többletköltséget jelent a szerverek áramellátása, azonban sok helyen eléri a 20-30 százalékot is.

A szakemberek azonban pozitív tendenciákról is beszámoltak. A chipek, szerverek és még a szoftverek gyártói is napjainkban egyre inkább belevetik magukat a fogyasztás és a hőtermelés visszaszorítása érdekében folytatott kutatásokba. Ennek oka, hogy a probléma az egész IT-piac növekedésére hatással van - az újabb termékekbe és adatközpont-dizájnokba meglepően komoly pénzeket ölnek a fejlesztők. A nyomás kormányzati oldalról is erősödik: Steve Prentice, a Gartner alelnöke arról számolt be, hogy több országban is már készülnek azok a törvények, amelyek a túlfogyasztó cégeket különösen szigorú adókkal sújtanák. "Ez a megoldás látszólag megoldana néhány kérdést, azonban korántsem szüntetné meg az összes problémát" - fogalmazott Prentice. "Az önszabályozás egyelőre sokkal járhatóbb útnak tűnik."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.