Hirdetés
. Hirdetés

Játékszer vagy munkaeszköz?

|

Kulcskérdés, melynek eldöntésében az üzleti mobilitás CYOD és BYOD modellje egyaránt segíthet. Főleg akkor, ha a hasznosság bemutatásához új típusú tabletet választ a szervezet, amelynek láttán már nem egyedül a fogyasztó szeme csillan fel.

Hirdetés

Munkakörnyezetünk folyamatos átalakulását tapasztaljuk, ami részben a technológia fejlődésére és az új eszközökkel, szolgáltatásokkal felnövő, fiatalabb munkavállalók változó igényeire vezethető vissza.Láthattuk azt is, hogy egyes szervezetek milyen fürgén tértek át a mobilitásra építő üzleti modellre piaci – és munkaerő-piaci – versenyképességük megőrzése érdekében.

Hirdetés

Más szervezetek azonban, amelyek még csak most készülnek mobileszközök bevezetésére, illetve valamilyen alternatív mobilstratégia kidolgozására, azzal szembesülnek, hogy alkalmazottaik elvárásai és az IT-osztály által támasztott követelmények között egyre mélyülő, innovációs szakadék tátong.

Sokat kockáztatnak azok a szervezetek, amelyek nem tesznek meg mindent az innovációs szakadék áthidalására, mert könnyen megtörténhet velük, hogy idejétmúlt vállalat, intézmény színében tűnnek fel, amely képtelen lépést tartani a technológia fejlődésével, így végső soron munkaadóként sem lehet vonzó. Felmerül a kérdés, hogy miként számolható fel az innovációs szakadék? Segíthet-e ebben az olyan eszközök támogatása, mint például a tabletek, amelyek a fogyasztók körében ugyan rendkívül népszerűek, de – mostanáig legalábbis – csak kevesen ismerték fel bennük a komoly potenciállal bíró munkaeszközt?

A mobilitás modelljei
Munkahelyi eszköztámogatottság tekintetében a modern – jellemzően, de nem feltétlenül a fiatalabb nemzedékhez tartozó – munkavállaló elvárásait meghatározzák a felhasználói tapasztalatok, amelyeket a magánéletben, fogyasztóként szerzett. A széles körben elterjedt, új típusú mobileszközök és -alkalmazások, valamint a hihetetlen népszerűségnek örvendő közösségi média hatására egyre nehezebb éles határvonalat húzni a technológia munkahelyi és otthoni használata közé – a munkavállalók ma már munkahelyükön is ugyanazt a funkciógazdagságot és bő választékot keresik, amelyet magánemberként már megszoktak.

Beletartozik ebbe a munkaeszköz kiválasztásának lehetősége, a személyes és a munkahelyi felhasználói fiókok könnyű és biztonságos elérése ugyanazon a felhasználóbarát, nagy teljesítményű digitális eszközön, valamint a helytől és időtől független, rugalmas munkavégzés szabadsága is. A technológia támogatja az eszközök és szolgáltatások egyéni preferenciáknak megfelelő konfigurálását, és a fogyasztók előszeretettel élnek is ezzel a lehetőséggel, ami azután munkavállalóként megfogalmazott elvárásaikat is mindinkább meghatározza. Az Intelligent Office tavalyi felmérése, amely 3 ezer egyesült államokbeli és kanadai, 18 éves vagy annál idősebb munkavállaló megkérdezésével készült, egyenesen arra a megállapításra jutott, hogy a válaszadók 58 százaléka az önmegvalósítás eszközének is tekinti a technológiát, amelyet a személyiség kivetítésének és kiterjesztésének tart.Válaszul ezen elvárásokra, illetve annak érdekében, hogy a alkalmazottai a nagyobb hatékonyságot biztosító eszközökkel végezhessék munkájukat, a szervezet többféle mobilitási stratégia, üzleti modell közül választhat.

 

A négy legelterjedtebb modell: a vállalat által biztosított eszközök és szolgáltatások használata, a vállalat által biztosított, de egyénileg beállított (Corporate Owned Personally Enabled, COPE), az egyénileg választható (Choose Your Own Device, CYOD) és a saját tulajdonú (BYOD) eszközök támogatása. Az üzleti mobilitás négy modelljének mindegyike jelentős mértékben befolyásolja a szervezet működését és a munkavégzés hatékonyságát, a vállalati kultúra fejlődését, de kihat az IT-megoldások és -eszközök beszerzésének módjára és IT-infrastruktúrába történő integrálására is.

Közös vonása a négy modellnek, hogy mindegyikük segíti az innovációs szakadék felszámolását, a munkavállalói elvárások és az IT-osztály által adott támogatás jobb összehangolásához. Számos szervezetnek okoz nehézséget azonban az üzleti mobilitást kísérő biztonsági kockázatok megértése és kezelése, miként a meglévő rendszerekkel való kompatibilitás és a megfelelő hálózati funkcionalitás biztosítása is. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a munkavállalók által választott mobileszközökön legalább három, különböző operációs rendszer valamelyike fut a rá írt mobilalkalmazásokkal, ami megnehezíti az érzékeny adatok védelmét a nem céges tulajdonban levő rendszereken.

Számos szervezet egyszerűen azért késlekedik a munkavállalói tulajdonban levő digitális eszközök engedélyezésével, a BYOD-modell támogatásával, mert úgy ítéli meg, hogy ahhoz túlzottan költséges változtatásokat kellene végrehajtania meglévő IT-infrastruktúráján. Hogy mégis szűkítsék valamelyest a munkavállalói elvárások és az IT-osztály által szabott követelmények közötti, innovációs szakadékot, ezek a szervezetek valahol félúton keresik a megoldást olyan modellek támogatásával, mint a COPE és a CYOD.

A nehezen előrelépő szervezetek azonban azzal szembesülnek, hogy az innovációs szakadék eközben egyre mélyül. A piacelemzők előrejelzései szerint ugyanis a technológia fejlődése további változásokat fog előidézni a vállalati informatikai környezetben. A Juniper Research szerint a munkavállalók tulajdonában levő okostelefonok és tabletek száma 2018-ra el fogja érni az 1 milliárd darabot. A Gartner szerint a szervezetek IT-költése idén világszinten el fogja érni a 3,8 billió dollárt.

Éves összehasonlításban ez 3,1 százalékos bővülésnek felel meg, és a digitális eszközök szegmensében elsősorban a tableteladások hajtják majd a növekedést. Ha a szervezetek tovább késlelkednek a mobileszközök bevezetésével és támogatásával, akkor versenyképességüket és azt kockáztatják, hogy az ellenőrzés kicsúszik a kezükből, mert az alkalmazottak minden bizonnyal partizánakciókba kezdenek, és a szabályozás hiánya vagy a tiltás ellenére is használni fogják saját tulajdonú okostelefonjaikat és tabletjeiket.

Univerzális táblák
Kimondottan a tabletek szegmensét szemügyre véve azt látjuk, hogy ezek az eszközök az utóbbi pár évben rendkívüli mértékben elterjedtek a lakosság körében, és a Gartner előrejelzése szerint eladásaik 2014-ben további 53 százalékkal fognak nőni világszinten – szemben a hagyományos PC-értékesítés 11,2 százalékos csökkenésével.

Bár akadnak már olyan szervezetek, amelyek tabletekkel látják el alkalmazottaikat, illetve támogatják ezen eszközök munkahelyi használatát, többségüknek továbbra is nehézséget okoz egy ilyen típusú implementáció üzleti és informatikai követelményeinek meghatározása. A kulcskérdés számukra természetesen az, hogy a tabletek miként illeszthetők az üzleti környezetbe, milyen szerepet tölthetnek be a munkahelyen, és hasznosságuk bemutatható-e meggyőző módon?

A mobilitás CYOD és a BYOD modelljei erre kiváló alkalmat adhatnak, különösen, ha olyan, új típusú, üzleti tableteket vezet be a szervezet, amelyek nemcsak fogyasztói szemmel nézve vonzók, hanem a vállalati környezet szigorúbb elvárásainak is eleget tesznek. Ezeket az eszközöket már kimondottan úgy tervezték, hogy jól illeszkedjenek a munkahelyi környezetbe, és felhasználóik munkavégzésre is használhassák őket.

Az üzleti tabletek a lakosság által kedvelt teljesítményt, formatervezést és könnyű kezelhetőséget olyan biztonsági funkciókkal ötvözik, amelyek az IT-osztály számára is megkönnyítik az eszközök integrálását a meglévő környezetbe, továbbá teljesen kompatibilisek a Windows-alkalmazásokkal és a Microsoft Office csomaggal. Mind nagyobb számban érhetők el az üzleti alkalmazások érintőkijelzőn jól használható mobilkliensei is, amelyek szintén előnyös választássá tehetik az üzleti kategóriájú tabletek bevezetését egy szervezetnél.Ha a szervezet hátat fordít a változásoknak, és a munkavégzést hagyományos korlátok közé szorítja, akkor frusztrálni fogja alkalmazottait, akik odahaza a technológia rugalmas használatához szoktak, és ez aligha vezet jóra. Ráadásul a technológiai innováció üteme se lesz lassabb, a felhasználói igények továbbra is gyorsan fejlődnek majd. Az innovációs szakadék így egyre mélyebb lesz a késlekedő szervezeteknél, amelyek ennek következtében a piaci versenyben is mindinkább le fognak maradni.

Ugyanakkor azok a szervezetek, amelyek megteszik a szükséges lépéseket az üzleti mobilitás valamely modelljének bevezetésére, és a mobileszközöket újszerűen integrálják meglévő környezetükbe, nagyobb eséllyel számíthatnak sikerre. Korszerű munkaadóként jelennek meg, amely fejlett technológiákkal támogatja a hatékonyabb munkavégzést. A fogyasztói és a vállalati elvárásoknak egyaránt eleget tevő, új típusú üzleti tabletek különösen sokat segíthetnek az innovációs szakadék megszüntetésében, ezért itt az ideje, hogy a szervezetek legitim munkaeszközként ismerjék el őket a digitális eszközök ökoszisztémájában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.