Hirdetés
. Hirdetés

Jelentés a PC-piacról

|

Három PC-gyártó dominált a globális személyiszámítógép-piacon 2018 első negyedévében: a HP, a Lenovo és a Dell együtt a PC-szállítások 57 százalékát teljesítette az időszakban.

Hirdetés

Az összforgalom a Gartner piackutató cég adatai szerint  61,7 millió PC-t tett ki az év első három hónapjában. A tavalyi év azonos időszakában a három vezető gyártó még csupán az összforgalom 54,5 százalékát szállította.

Hirdetés

Az élen a HP áll 12,86 millió számítógéppel, míg a harmadik helyen végzett Dell könyvelhette el a legnagyobb növekedést az első hat gyártó között: a vállalat eladásai 6,5 százalékkal nőttek 2017 első negyedévéhez képest. A HP 2,8 százalékkal több PC-t adott el, mint egy évvel korábban, a Lenovo pedig ugyanannyi számítógépet értékesített.

Annak ellenére azonban, hogy a négy legnagyobb gyártó (a negyedik helyen az Apple áll) növelte eladásait, összességében véve ebben a negyedévben tovább csökkent a forgalom a globális PC-piacon az ázsiai-óceániai országok és az Egyesült Államok gyenge eladásainak eredményeképpen.

Nem ment jól a negyedévben az ötödik helyezett Asusnak sem, amely 12,5 százalékos csökkenést volt kénytelen elkönyvelni az előző év azonos időszakához képest. Az Acer forgalma is számottevően, 8,6 százalékkal csökkent.

Ami a pontos számokat illeti, az Ázsiai-Óceániai régióban 3,9, az Egyesült Államokban pedig 2,9 százalékkal estek vissza a PC-eladások 2018 első negyedévében. A csökkenéshez a legnagyobb mértékben Kína járult hozzá, ahol 5,7 százalékkal zuhantak az eladások az előző év azonos időszakához képest. Mikako Kitagawa, a Gartner vezető elemzője szerint ennek fő oka, hogy a hatalmas távol-keleti ország vállalati szegmensében a nagy cégek elhalasztották a számítógép-vásárlásokat, mivel még nem tudják, milyen politikai változások következnek be a márciusban tartott Országos Népi Gyűlést követően.

A globális PC-piac forgalma immár a tizennegyedik egymást követő negyedévben csökken, a folyamatos visszaesés 2012 második negyedéve óta tart. A tavalyi évet 2,8 százalékos visszaeséssel zárta az iparág, és éves viszonylatban hat éve tart a lejtmenet.

Kitagawa úgy véli, hogy 2018 első negyedévében volt némi készletátvitel 2017 negyedik negyedévéből. Ráadásul a gyártók óvatosságból igyekeztek elkerülni a készletfelhalmozást, mivel a második negyedévben érkeznek az Intel új, nyolcadik generációs processzorai köré épülő új modellek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.