Hirdetés
. Hirdetés

Jelentős bevételcsökkenés a Microsoftnál

|

Jelentős gyengülést mutatnak az előző évhez képest a redmondi vállalat üzleti eredményei. Bár nagymértékű az árbevétel csökkenése, az elemzői várakozások ennél is borúlátóbbak voltak. A vállalat vezetői most 2010 felé tekintenek.

Hirdetés

A Microsoft az előző hét végén közzétette a szeptember 30-án zárult pénzügyi negyedévének  eredményeit. A tavalyhoz képest a bevétel 14 százalékos, a nettó bevétel 17 százalékos visszaesése tapasztalható, de a számok még így is jobb eredményt mutatnak az elemzői várakozásoknál. A bevétel 12,92 milliárd, a nettó bevétel 3,57 milliárd dollár volt, az előző év hasonló időszakának 15,06 milliárd és 4,37 milliárd dollárjához képest. Az egy részvényre jutó nyereség 0,4 dollár lett a Microsoft első negyedévében. A Thomson Reuters által készített előrejelzés pesszimistább, 12,32 milliárd dollár bevételt és 0,32 dollár részvényérték-növekedést jósolt.


Átmeneti időszak

A Microsoft azzal indokolta a csökkenést, hogy a Windows 7 végleges változatát nemrég bocsátották az OEM-gyártók rendelkezésére, így a hosszú átfutási idő miatt az ebből származó bevételek még nem látszanak a mostani eredményekben. A Windows és Windows Live részleg így is sokat vesztett, 1,66 milliárd dollárral kevesebb bevételt hozott, mint tavaly az év hasonló időszakában (2,62 milliárd). Chris Liddell, a vállalat pénzügyi igazgatója ennek ellenére bizakodó volt, pozitívan értékelte a Microsoft teljesítményét, és a Windows 7 iránti élénk érdeklődésről beszélt. Ha nem tartották volna vissza az operációs rendszert, a bevételek 8 százalékot növekedtek volna, mondta Liddell, és azt is hozzátette, a fogyasztói PC-piac a válság ellenére is erős maradt, a vállalatok azonban alig költöttek ilyen célokra. A legtöbb cégnél még a tavaly őszi üzleti tervek vannak érvényben - ekkor volt a legsúlyosabb a válság -, ezért a pénzügyi igazgató 2010-nél előbb nem számít fellendülésre. Az elemzők véleménye szerint a vállalatoknál legkorábban jövőre lesz esedékes a gépparkok frissítése, ami pozitívan hathat a PC és az operációs rendszer eladásokra. Liddell szerint az OEM-gyártók előrendelései nagyon biztatók, és az ünnepek alatt további növekedést várnak, legalábbis a fogyasztói szektorban.
Tartják magukat

A hagyományosan erősen, stabilan teljesítő szerverüzletág 3,4 milliárdon zárt, 1,28 milliárd dolláros üzemi bevétellel, ami 23 százalékos növekedést mutat. A szórakoztató eszközök üzletága is erősödött (ide tartozik az Xbox), az üzemi profit megduplázódott, 312 millió dollár lett, 1,89 milliárd dolláros bevétel mellett. A Microsoft nem emelkedő, de stabil eredményt jósol szolgáltatási üzletágának az év további részére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.