Hirdetés
. Hirdetés

Jól teljesített a Graphisoft Park

|

Az előző évinél 18 százalékkal magasabb, 2,4 millió eurós profitot értek el.

Hirdetés

A társaság fő tevékenysége a budapesti Graphisoft Park ipari ingatlan fejlesztése és hasznosítása. Az árbevétel ingatlan-bérbeadásból származik.

Hirdetés

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált jelentés szerint a társaság árbevétele 8,473 millió euró, a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 7,745 millió euró volt 2014-ben. Az árbevétel 4, az EBITDA 6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A nettó nyereség 375 ezer euróval haladja meg az egy évvel korábbit annak hatására, hogy az üzemi eredmény az utolsó két negyedévi magas kihasználtság eredményeként 113 ezer euróval, 3 százalékkal emelkedett, a pénzügyi eredmény az árfolyamkülönbözetek kedvező alakulásának következtében, a nettó kamatköltség növekedése ellenére 166 ezer euróval, 13 százalékkal javult, végül pedig a nyereséget terhelő adó egy adóalapot csökkentő tétel hatására 96 ezer euróval alacsonyabb volt az előző évi bázisnál.

A 2014. évi tényleges nettó eredmény 100 ezer euróval jobban alakult az előző negyedéves jelentésben adott 2,3 millió eurós előrejelzésnél az újonnan bérbeadott területekből származó bérleti díj bevételek, valamint a dollárban denominált tartalék készpénzállomány átértékeléséből származó árfolyamnyereség negyedik negyedévi növekedésének köszönhetően.

 

A társaság vezetése 2015-re 2,7 millió euró - a tavalyinál 300 ezer euróval magasabb - nettó nyereséget prognosztizál az épületek jelenlegi 95 százalékos kihasználtsága mellett.

A 2015. évi bérleti díj bevételre és adózás utáni eredményre vonatkozó előrejelzését az előző negyedéves jelentésben megadott becsléshez képest 200 ezer, illetve 100 ezer euróval, 9,5 illetve 2,7 millió euróra csökkentette a társaság. A bérleti díj bevételekre vonatkozó előrejelzést ugyanis a vártnál alacsonyabb infláció szerinti indexálás és bérlőinek a korábban jelzettnél némileg alacsonyabb területnövekedési igénye miatt 200 ezer euróval lefelé módosította, ugyanakkor a működési költségekre vonatkozó várakozását az alacsonyabb infláció és gyengébb forintárfolyam figyelembevételével 100 ezer euróval csökkentette.

A Graphisoft Park részvényeivel a tőzsde standard kategóriájában kereskednek, a papír záróára február 18-án 1890 forint volt. Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb tőzsdei árfolyama 1990 forint, a legalacsonyabb 1173 forint volt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.