Hirdetés
. Hirdetés

Jövőre már nem árulhatnak szolgáltatóhoz kötött mobilokat az Egyesült Királyságban

|

A kormány szerint túlzottan röghöz kötik a felhasználókat a mobilszolgáltatók, akik így nehezebben tudnak váltani.

Hirdetés

Jó ideje bevett gyakorlatnak számít, hogy a mobilszolgáltatók saját csomagjaikhoz úgy értékesítenek telefonokat, hogy azokat csak az ő SIM-kártyájukkal lehet használni. Bár viszonylag megszoktuk, hogy ez így működik, azért sosem volt osztatlan siker ez a megkötés - egy ideje például már a legtöbb mobilcég díjmentesen függetleníti is a készülékeket, ha ezt az ügyfelek kérik. Több országban a telekommunikációs cégek most a teljes hálózatfüggő rendszert kezdik felszámolni, így például az Egyesült Királyságban is: itt az állam egy törvényjavaslaton dolgozik, mely teljesen megtiltja az ilyen korlátozással érkező mobilok árusítását.

Hirdetés

Hazánkban alapvetően egy kis kutakodással és levelezéssel otthon is kártyafüggetlenné lehet tenni egy telefont, azonban ez nem mindenhol van így. Angliában például 10 fontot (tehát körülbelül 4000 forintot) kell kifizetnie valakinek azért, hogy a szolgáltató eltávolítsa a megkötést egy mobilkészülékről. Az ország nagyobb szolgáltatói közül sokan már le is számoltak ezzel a szokással, így az O2, a Sky, a Three és a Virgin már egy ideje csak kártyafüggetlen eszközöket árul. Hamarosan az EE, a Tesco Mobile és a Vodafone is kénytelen átállni erre a gyakorlatra, miután az Ofcom szabályozó testület törvényjavaslatot nyújtott be a kormányhoz.

Egyébként a hálózatfüggő mobilok alkalmazásának inkább pszichológiai, mint valós technikai hatása van - a felhasználók jó része nem is tud arról, hogy joga van függetleníteni a készülékét, ha esetleg másik szolgáltatóra váltana, vagy úgy gondolják, egy ilyen procedúra macerás, drága, vagy akár kárt is okozhat a mobilban.

"Tudjuk, hogy rengeteg ember képes elhalasztani a szolgáltatóváltást, mert a készülékeik meg vannak kötve. Ezért megtiltjuk a telefontársaságoknak, hogy kártyafüggő telefonokat áruljanak, ami időt, pénzt és energiát spórol meg az embereknek." - nyilatkozta az Ofcom képviselője.

A szabályozás fokozatosan megy végbe, de 2022 júniusára az Egyesült Királyság már teljes mértékben megszabadul a szolgáltatókhoz kötött telefonoktól. Az ország azután szánta el magát a döntésre, hogy az Európai Unió hasonló intézkedéseket kezdett el foganatosítani.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.