Hirdetés
. Hirdetés

Kártérítés - milliárdok vagy "csak" milliók?

|

Továbbra sem tud megállapodni az Oracle és a Google, viszont elhangzott egy újabb összeg. Ez jóval kedvezőbb lenne az utóbbinak, ugyanakkor kvázi be is ismeri vele "bűnösségét".

Hirdetés

oracle google java pereskedés
oracle google java pereskedés

Többször foglalkoztunk már az Oracle és a Google között kirobbant szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos vitával. Amint az ismeretes, előbbi a Sun Microsystems bekebelezése után birtokába jutott a Java platformnak, melynek egyes elemeit a keresőóriás Android platformjában használ. Jogtalanul, állítja az Oracle, a Google viszont tagadja a vádakat.

Mivel a felek nem tudtak egymás között megegyezni (legalábbis egyelőre), ezért bírósághoz fordultak: az Oracle tavaly augusztusban beperelte a keresőóriást. A kárigény felmérésekor 1,4 és 6,1 milliárd dollár közé lőtte be az általa jogosnak vélt fájdalomdíjat, mely egyébként nagyságrendben megegyezik a Sun Microsystems korábbi vételárával. A meghallgatást vezető bíró szerint a jogi képviselőknek tisztázniuk kell, a Google elismeri-e, hogy az Oracle kártérítés igényeinek legalább egy része jogos. Meg kell vitatniuk, hogy milyen hatással lehet ez a kárfelmérésre, illetve azt, hogy a keresőcég valóban tudatában volt-e annak, hogy az Android kifejlesztésével az Oracle birtokában lévő szabadalmakat sért.

Ambivalens helyzet látszik időközben kialakulni, mivel kiderült, hogy anno, az Android fejlesztésének kezdetekor a Sun felajánlotta a Google számára Java technológiájának teljes körű, három évre szóló licencelését, 100 millió dolláros díj ellenében. Ezt akkor a Google nem fogadta el, viszont most jól jöhetnek a tárgyalásokat bizonyító iratok, a per tárgyát képző kártérítés kiszámításának mércéjeként.

Ugyanakkor a Google így beismerni látszik, hogy foglalkoztatta a Java használatának gondolata, vagyis nagyobb valószínűséggel lesz kénytelen végül fizetni az Oracle-nek. Ezzel összességében mégis jobban járhat, hiszen 100-200 millió dollár kifizetésével lerázhatja magáról az Oracle tapasztalt és kellemetlenül agresszív ügyvédeit. Ekkora összeg előteremtése pedig nem okozhat gondot a szárnyaló bevételekről beszámoló vállalatnak. A június 30-ával záródó negyedévben a tavalyi év hasonló időszakához képest 32 százalékos növekedést tudott produkálni az amerikai internetcég, mely összesen 9,03 milliárd dollár árbevételt ért el, a nettó nyereség pedig 35 százalékkal, 2,5 milliárd dollárra emelkedett egy év alatt (további részletek itt).

Az Oracle-Google per tehát még korántsem lefutott ügy, de közelebb kerülhet a megállapodás. Az ugyanis meglehetősen ritka, hogy a bíróságon végigmenjen egy ilyen jellegű jogvita, a felek többnyire az elhúzódó eljárás alatt meg szokták találni a módját a nézeteltérések kölcsönös lezárásának.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.