Hirdetés
. Hirdetés

Kémiai számítógépek

|

Az MTA Kémiai Kutatóközpontjának és a Szegedi Tudományegyetem Kémiai Tanszékének szállított speciális hardvereket a Fujitsu Siemens.

Hirdetés

A kémiai kutatások igényelte komplex számítások elvégzésére az intézetek a Fujitsu Siemens Primergy RX220 AMD alapú rack szervereivel végzik el. A Fujitsu Siemens konfigurációja mintegy 60 node-ból áll, amely 114 DualCore processzort tartalmaz, összesen több mint 350 GigaFlop teljesítményt produkálva. Ezzel közel egy időben a Szegedi Tudomány Egyetem egy hasonló alapokon nyugvó rendszert bővített, ahol a már leszállított gépek mellé további 24 újabb node-t telepítettek.

Az MTA Kémiai Kutatóközpontnál létesített számítóközpont a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalhoz benyújtott 2005. évi "K+F információs infrastruktúra fejlesztése" pályázat segítségével valósult meg.

A budapesti kutatóközpontban a számítógépes hálózat segítségével kutatják a szennyezések kibocsátásának korlátozására alkalmas technológiák elméleti alapjait. Egy európai konzorcium tagjaként olyan új technológia kifejlesztésében vesznek részt, amely lehetővé teszi, hogy a hőerőművek az energiatermelés során keletkező széndioxidot ne a légkörbe bocsássák, hanem kémiai megkötése útján katalitikus folyamatban vegyipari nyersanyaggá alakítsák.

Rendkívül számításigényes a környezetkémia kutatása. A légkör megóvására irányuló erőfeszítések hatékonyságát növeli, ha kísérleteken alapuló részletes modellezéssel előzetesen megállapítják az emberi eredetű szennyezőanyag kibocsátás jogi korlátozásának következményeit. Ebben a modellezésben fontos, de részleteiben kevéssé ismert az ózon légköri viselkedése. Az ennek megállapítására a Nobel díjas Yuan T. Lee laboratóriumában folyó kísérletek elméleti háttereként a megnövekedett számítástechnikai kapacitás segítségével Budapesten végzett számítások eredményei már használatban vannak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.