Hirdetés
. Hirdetés

Kérdéses a Windows jövője mobilokon

|

A Gartner szerint az otthoni felhasználók inkább az Androidot és az iOS-t választják.

Hirdetés

Nem éppen fényes jövőt jósol a mobiltelefonokon futó Windowsnak a piackutató cég, amely szerint az otthoni felhasználók körében nem fog tömegesen elterjedni a főként a céges okostelefonokon megtalálható mobil operációs rendszer. A Windows 10 még csak mostantól jut el a mobil eszközökre, a korábbi verziókat futtató mobiltelefonok viszont nagyon rossz értékesítési eredményt értek el 2015 harmadik negyedévében: csupán 5,87 millió talált gazdára belőlük, szemben az egy évvel korábbi 9,03 millióval. Ezek a számok eltörpülnek az Androidot futtató eszközök 298,8 milliós forgalma mellett, ami 84,7 százalékos piaci részesedésnek felel meg (egy évvel korábban 254,35 millió androidos okostelefont értékesítettek a gyártók). Ami az Apple háza táját illeti, iPhone-okból 46,06 millió fogyott a harmadik negyedévben, míg egy évvel korábban 38,19 millió almás készüléket adtak el.

A Gartner szakértői szerint a Windows 10 nem javít majd a Microsoft helyzetén az okostelefon arénában, és az új operációs rendszer továbbra is a céges mobilokra lesz jellemző. A mobil Windows operációs rendszer főként a Microsoft gyártmányú készülékeken fut, amelyek forgalma óriásit zuhant a harmadik negyedévben.

A mobil eladások harmadik negyedévi növekedésében komoly szerepet játszottak a feltörekvő piacokon értékesített, elérhető árú okostelefonok, amelyek kevéssé ismert, helyi gyártók műhelyeiből kerültek ki. A legtöbb olcsó okostelefonon a Googel által fejlesztett Android fut, de a Microsoft is megpróbálja elhelyezni a Windows 10 Mobile operációs rendszert az alacsonyabb árfekvésű mobilokon, melynek érdekében együttműködik az Acerrel, a TCL-lel és más gyártókkal. Ugyancsak társult az Intellel, hogy a Windows 10 felkerülhessen az x86-as processzorok köré épülő, olcsó mobil eszközökre.

Ami a gyártók versenyét illeti, a Samsung maradt a világ legnagyobb okostelefon-készítője a harmadik negyedévben: a koreai óriás 102 millió mobilt értékesített az időszakban (egy évvel korábban 93,6 milliós forgalmat értek el), amellyel megtartotta 21,4 százalékos piaci részesedését. Az Apple 46 millió eladott iPhone-jával 9,6 százalékos részesedést ért el, szemben az egy évvel korábbi 8,3 százalékkal. Számukra jónak ígérkezik az év hátralévő része, mivel az új iPhone-modellek csak szeptember végén jelentek meg.

Az első tízben több kínai gyártó található, köztük a TCL (amely Alcatel márkanév alatt forgalmazza termékeit), a ZTE és a Xiaomi. Ugyancsak bekerült a top 10-be a hazájában komoly sikereket elérő indiai Micromax.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.