Kerekasztal kerek összegekről

|

Április 21-én kerekasztal-beszélgetést szervezett az Oracle Partner Network, melynek témája az Európai Uniós támogatásokkal véghez vihető informatikai fejlesztések.

A beszélgetések résztvevői között foglalt helyet Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda képviselője, Dzsogán József, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium IT Kht. GVOP Pályázatokért felelős igazgatója, Jobbágy Valér, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium GVOP pályázatokat felügyelő főtanácsoa, Lőrincz Vilmos, a GKIeNET ügyvezető igazgatója és Vanya Pter, a Retour Kereskedőház Kft. ügyvezető igazgatója, mint egy nyertes cég képviselője.
A beszélgetés során éles kritika fogalmazódott meg több területen is. A pályázók részéről a hosszadalmas, gyakran egy évnél is több időt igénybe vevő átfutás, a kiszámíthatatlanság, a bizonytalanság, az esélyegyenlőség kapta a legnagyobb hangsúlyt. Kiemelt téma volt a kommunikáció, illetve annak hiányos, elégtelen volta. Hangsúlyozták: nem csak az az alapvető baj, hogy a megítélt támogatások több hónapos, akár másfél éves késéssel érkeznek meg, hanem az, hogy a cégek felé nem kommunikálja az állam: késés várható. Ez a cashflow kezelésben jelenthet komoly gondokat.
Többször is megállapításként hangzott el: csak akkor szabad belevágni egy GVOP-projektbe, ha a beruházás teljes összege rendelkezésére áll a cégnek, így a késés nem okozhat gondokat, az állami és EU-s támogatás pedig "talált pénzként" működhet. Szintén létfontosságú a pályázatíró cégek közreműködése, a tapasztalatok szerint ugyanis igen ritka a teljesen "saját kútfőből" készített, sikeres pályázat.
Az államigazgatás képviselői hangsúlyozták: az első GVOP-időszak a tanulásé, a tapasztalatgyűjtésé volt. Az eljárások több okból is hosszadalmasak lehetnek. Ennek egyik oka, hogy a formailag hibás pályázatokat már nem dobják vissza, hanem hiánypótlásokkal "rávezetik" a pályázót a formailag helyes pályázat elkészítésére.
Szintén növeli az eljárásokhoz szükséges időt, hogy a pályázati rendszert a legbonyolultabb pályázathoz egységesítették, így a legkisebb értékű pályázatokon is a legszigorúbb eljárást kell lefolytatni. A 2007-2013-as időszak egyik fontos feladata a tipikus pályázati konstrukciók könnyen kezelhető eljárások kialakítása. Szintén cél, hogy a más projektek (környezetvédelem, korszerű termelőeszközök vásárlása, munkahelyteremtés...)során az informatikára költött összegeket is elszámolható költségként lehessen leírni a támogatási összegből.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.