Hirdetés
. Hirdetés

Kiderülhetnek az Apple titkos pénzügyi adatai a Samsung-perben

|

Különféle Apple termékekre vonatkozó információk válhatnak nyilvánossá a Samsung elleni perben, de ez ellen is lehet még fellebezni.

Hirdetés

Az Apple egyes termékeinek értékesítési adatai, nyereségessége, a profitmarzsok és más érzékeny adatok is napvilágra kerülhetnek. A fellebbviteli bíróságon azért döntöttek a kényes információk kötelező bemutatása mellett, mert az Apple a pénzügyi adatokra alapozva érvelt amellett, hogy a Samsung szabadalomsértései és a védett formatervek másolása hatalmas kárt okoztak a számára. Emiatt ítéltek meg a cupertinói cégnek 1,05 milliárd dolláros kártérítést még augusztusban.

Az Apple-nek esze ágában sem volt nyilvánosságra hozni a pénzügyi adatait, amelyeket változatlanul üzleti titoknak tekint. Csakhogy a mostani bírósági döntés ezt nem fogadja el. Lucy Koh bíró, a kaliforniai északi kerületi bíróságon úgy rendelkezett, hogy: „ezeknek az adatoknak nyilvánosan elérhetőnek kell lenniük”. Ugyanakkor az adatokat nem kell nyilvánosságra hozni, amíg az Apple e döntés ügyében tett esetleges fellebbezéséről nem születik döntés.

Az Apple, mint nyílt részvénytársaság az üzleti adatait negyedévenként közzéteszi, s rendszeresen ad információkat egyes részlegei teljesítményéről és főbb termékeiről. De az olyan típusú adatokat, amelyek az egyes termékek előállítására, költségeire, vagy jövedelmezőségére vonatkoznak, gondosan elkerüli. Most éppen ezeket kellene nyilvánosságra hoznia.

Koh bíró indoklása szerint az Apple nem tudta megalapozni, hogy ezeknek az adatoknak az ismerete miért jelentene versenyelőnyt a konkurenseinek, s az Augusztus 9-i döntés óta semmilyen új érvvel nem állt elő, ami miatt ezeket az adatokat védeni kéne. Elmondta, hogy a mostani döntést más dokumentumok alapján hozta meg, mint Augusztus 9-én, amikor már kérte az adatok bemutatását, de az elemzése ugyanarra az eredményre vezetett.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.