Hirdetés
. Hirdetés

Kiderült, hány külföldi cég maradt és folytatja a szokásos üzletmenetet Oroszországban

|

Míg több mint 1000 vállalat hagyta el az orosz piacot, csaknem 250 az ukrán válság ellenére úgy döntött, hogy marad.

Hirdetés

Közel 250 nemzetközi vállalat működik továbbra is Oroszországban, köztük több mint 100 uniós vállalkozás - derül ki a Yale Chief Executive Leadership Institute által összeállított listából. Az intézet az ukrajnai orosz katonai offenzíva február végi megindulása óta több mint 1200 vállalat reakcióját követte nyomon.

"Több mint 1000 vállalat nyilvánosan bejelentette, hogy a nemzetközi szankciók által jogilag megkövetelt minimumon túlmenően önkéntesen valamilyen mértékben korlátozza oroszországi tevékenységét - de néhány vállalat ettől függetlenül továbbra is működik Oroszországban" - írja az intézet.

A 247 nemzetközi szervezet közül, amelyek folytatják tevékenységüket Oroszországban, 116 az EU országaiból származik, köztük olyan ismert márkák, mint a Benetton, a Diesel, a Giorgio Armani, a Lacoste és a Raiffeisen Bank, hogy csak néhányat említsünk. Néhány amerikai név, például a Hard Rock Café, a Tom Ford és a TGI Fridays is szerepel azon vállalatok listáján, amelyek "mégis csak folytatják a szokásos üzletmenetet Oroszországban".

Hirdetés

Oroszország Ukrajna elleni támadására válaszul az USA, az EU, az Egyesült Királyság és számos más ország kemény szankciókat vezetett be az orosz gazdaság különböző ágazatai ellen. Február vége óta több száz külföldi vállalat, legutóbb a Coca Cola, az Ikea és a McDonald's jelentette be, hogy beszünteti oroszországi tevékenységét.

Oroszország megtorlásképpen saját ellenszankciókat vezetett be a "barátságtalan" országokkal szemben, és intézkedéseket foganatosított azok vállalatai ellen.

Ugyanakkor Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a hét elején azt mondta, hogy Oroszország "jó gondját fogja viselni azoknak a külföldi üzletembereknek, akik maradnak", kedvező feltételeket kínálva nekik.

Vlagyimir Putyin elnök nemrég kijelentette, hogy Oroszország szívesen látja majd a visszatérni kívánó vállalkozásokat, de figyelmeztetett, hogy egyes cégek megbánhatják a távozásukat. Peszkov elmondta, hogy sok, az országot elhagyó vállalkozás számára nehéz lesz visszatérni, mert "a vákuumot", amelyet egy távozó vállalat teremt, "azonnal betölti valaki más".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.