Hirdetés
. Hirdetés

Kína épp hatalmas mennyiségben vásárolja fel a chipgyártó gépeket

|

Kelet-Ázsia legnagyobb országa chipek és egyéb számítástechnikai alkatrészek gyártásához szükséges berendezéseket importál nagyüzemben.

Hirdetés

Döbbenetes mértékben növelte meg Kína a félvezetők és egyéb alkatrészek gyártásához szükséges gépek és berendezések importját, miután az USA letiltotta az országot a saját exportjáról, így nincs más lehetősége a belpiaci kereslet kielégítésre.

Mint ismeretes, a Trump-adminisztráció fogta vissza a kínai technológiai vállalatok hozzáférését a fejlett megoldásokhoz. Ezek egyike volt, hogy az Egyesült Államok megtiltotta a legtöbb chipgyártónak, hogy a Huaweinek bármit is szállítson, emellett számos más kínai cég is exportkorlátozásokkal szembesült. Jelenleg 35 vállalat szerepel a Pentagon feketelistáján, amelyek a minisztérium szerint a Kínai Kommunista Párthoz kötődő katonai beszállítók.

Hirdetés

Ez lépésre késztette a cégeket. A chipgyártó gépek vásárlási volumene 32 milliárd dollárt tett ki már 2020-ban is, és 20 százalékkal nőtt éves összevetésben - derül ki a Bloomberg hivatalos kereskedelmi adatainak elemzéséből. A megnövekedett kereslet eredményeként Kína lett a félvezető és alkatrészgyártó berendezések legnagyobb piaca.

A technológiai önellátás már jó ideje a kínai kormány legfőbb célja. A Made in China 2025 program célja, hogy 2025-re Kína a világ elsőszámú technológiai high-end fejlesztőjévé váljon, ezáltal végérvényesen megszüntesse függését a nyugati országok know-howjától. A program olyan ágazatok meghódítását célozza, mint a zöld technológiák, a robotika, információs technológia és természetesen, a gyógyászat. Amennyiben a program megvalósul, akkor a kínai gazdaság még nagyobb előnyre tesz szert a nyugati világgal szemben - gondoljunk csak arra, hogy a globális szállítási láncoknak már most is mekkora részét uralja...

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.