Hirdetés
. Hirdetés

Kiszállhat a Telekom az energiaüzletből

|

Évet értékelt a Telekom vezére. Ha nem sikerül előnyösebb beszerzési árakban megállapodni, az energia üzletág folytatása kétséges lehet.

Hirdetés

A kiskereskedelmi gáz- és áramszolgáltatásokból származó bevételek nagymértékű emelkedésének, valamint a tévé, a mobilinternet és a rendszerintegráció/IT területeken elért kiemelkedő bővülésnek köszönhetően a bevételek a várakozásokat meghaladó mértékben nőttek 2012-ben – fogalmazott egy háttérbeszélgetésen a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója. Christopher Mattheisen ugyanakkor rámutatott: a 10 százalékos rezsicsökkentés kedvezőtlen hatásait csak úgy tudják ellensúlyozni, ha a mostaninál kedvezőbb áron jutnak hozzá az energiához. Ellenkező esetben – az energiaszolgáltatás ügyfélmegtartó hatása dacára – kétségessé válhat az üzletág folytatása. A témában már folynak a tárgyalások a kormányzattal. Az elmúlt évben 150 ezer ügyfél választotta a Telekomot energiaszolgáltatójául. A lakosság körében komoly ügyfélmegtartó hatása volt a Hoppá díjcsomagnak is.

A mobil szegmensben 2012-ben változatlanul az okostelefonok álltak a középpontban. Jelenleg a Telekom hálózatában 1,6 millió a bekapcsolt okostelefonok száma. Minden 10 okostelefon-használóból 8 adatforgalmat is lebonyolít. A társaság célja a mobil szélessáv használatának növelése. Most, amikor küszöbön áll az LTE-képes készülékek boomja, a Telekom 4G/LTE hálózatának budapesti lefedettsége 99 százalék, országos lefedettsége 27 százalék.

A külön cégbe – a T-Systems Magyarországba – szervezett rendszerintegráció és IT szezonálisan változó képet mutatott 2012-ben. Továbbra is a szoftverlicencek értékesítése, valamint a hardverinstallációk voltak túlsúlyban. Erre épülhetnek majd a magasabb szintű szolgáltatások, amelyeknek azonban nem kedvezett, hogy mind a vállalati, mind a kormányzati szektorban számos beruházást elhalasztottak.

Nem elégedettek a Telekomnál az online értékesítéssel. E csatornák mindössze 3-5 százalékot képviselnek a társaság értékesítéseiben. Cél, hogy néhány éven belül ez az arány elérje a 30 százalékot.

A Telekom vezetésének várakozásai szerint a piaci környezet kihívásai rövid távon nem enyhülnek, továbbá a már bevezetett fiskális, a szektorra nézve diszkriminatív intézkedések is kedvezőtlenül hatnak a társaság eredményeire. Mindezt számba véve arra számítanak, hogy 2013-ban összességében tovább csökken a Telekom csoport jövedelmezősége. A 2012-es, 607,1 milliárd forintos bevétel 2013-ban legfeljebb 3 százalékkal, az EBITDA 4-7 százalékkal, a CAPEX (a spektrum-akvizícióra fordított költségek nélkül) körülbelül 5 százalékkal mérséklődik.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.