Kkv-k felhőszakértője

|

Földesi Lászlóval és Téglás Andrással, a Systemfarmer Kft. ügyvezető és pénzügyi igazgatójával a vállalkozások digitalizálódásáról beszélgettünk.

Magyarország egyik vezető felhőszolgáltatási specialistája, a magyar tulajdonú Systemfarmer Kft. idén harmadik alkalommal érdemelte ki az év Legdinamikusabb Kkv Cloud Partner díját a Microsoft hazai leányvállalatától, amelyet a múlt héten a 2016-os év Magyarországi Microsoft Partnere díj odaítélése követett. Utóbbi címet tízegynéhány fős cég alighanem első ízben mondhatja magáénak.

A magyar tulajdonú Systemfarmer több mint tíz éve foglalkozik kis- és középvállalati hálózati munkakörnyezetek teljes körű IT-infrastruktúrájának kialakításával és működtetésével. Felhőmegoldásaival személyre szabott, biztonságos, jól karbantartott és rendszeresen frissített hardver- és szoftverinfrastruktúra-szolgáltatásokat ad a legkülönfélébb ágazatokban működő kkv-knak. Mára több mint 300 ügyfelénél vezette be ezeket, piaci részesedése ebben a szegmensben a Microsoft Office 365-öt használó cégek körében eléri a 8 százalékot.

Hirdetés

Computerworld: Felhőszolgáltatások vonatkozásában milyen igényekkel, szemlélettel találkoznak a hazai kkv-k körében?
Földesi László:
Amikor 2005-ben megalapítottuk a céget, még csak öt ügyfelünk volt, és elsősorban klasszikus rendszergazdai feladatokat láttunk el. Öt évvel később határoztunk úgy, hogy a továbbiakban a felhőalapú megoldásokra szakosodunk, mert láttuk, hogy a gazdasági válság idején ügyfeleink kénytelenek visszafogni IT-beruházásaikat, hozzáférhetőbb megoldásra lenne szükségük. Kezdetben sokan idegenkedtek tőle, de a számok azt mutatják, hogy a hazai kkv-k ma már biztonságosnak tekintik a felhőt, és kezdik felismerni a szolgáltatások értékét, amelyekkel hatékonyabban működhetnek.

Különböző okokból indulnak el a kkv-k a felhőbe, de sokukat ma is a meglévő informatikai rendszerek elavulása ösztönözi erre a lépésre. Felhőalapú megoldásokkal különösebb beruházás nélkül, gyorsan modernizálhatják környezetüket, ráadásul a költségként elszámolható előfizetéssel olyan, folyamatosan új képességekkel bővülő alkalmazásokat kapnak, amelyekben maguk is az üzleti innováció további lehetőségeit fedezik fel.

Ma már induló cégek is keresnek minket, hogy közösen tervezzük meg és alakítsuk ki az igényeikhez legjobban illeszkedő hibrid környezetet. Egyre gyakrabban találkozunk azzal is, hogy a vállalat valamilyen problémát szeretne orvosolni, például a levelezés, a nagyméretű fájlok megosztására keres hatékony és biztonságos megoldást.

Hirdetés

 

Hirdetés

CW: A cégük által kínált megoldások szinte kivétel nélkül a Microsoft felhőszolgáltatásaira épülnek. Mit jelent ez a kkv-knak, és miből épül fel a portfóliójuk?
FL:
Mi elsősorban megoldásokat adunk ügyfeleinknek, a felhőszolgáltatásokat is ezekbe csomagoljuk, és meggyőződésünk szerint a legnagyobb értéket a Microsoft technológiájával adhatjuk nekik. Öt éve foglalkozunk Office 365-tel, de ma már Exchange Online- és SharePoint Online-alapú megoldásokat, valamint Skype for Business szolgáltatást is kínálunk a csoportmunka és a kapcsolattartás támogatásához. Közel egy éve a Dynamics CRM Online-nal bővítettük palettánkat, amelyhez jelenleg fejlesztünk a hazai kkv-kra szabott, azonnal használatba vehető, hatékonyan kezelhető felületet. Azure platformon virtuális gépeket üzemeltetünk, valamint mobilitástámogatást, távoli asztalelérést, biztonsági mentést és katasztrófaelhárítást kínálunk szolgáltatásként. Minthogy a hagyományos modellben működő IT-rendszerek üzemeltetésében is tapasztaltak vagyunk, hibrid környezetet használó ügyfeleinknek egy kézből adunk szolgáltatást és támogatást.

Téglás András: A hazai kkv-k teljes biztonsággal vezethetik be rájuk szabott megoldásainkat, mivel túlnyomó többségük a Microsoft felhőszolgáltatásaira épül, amelyek folyamatosan bővülő képességekkel, magas rendelkezésre állással és rugalmasan méretezhető erőforrásokkal hosszú távon is garantáltan lefedik üzleti igényeiket. Tapasztalatból mondjuk ezt, mert cégünknél ugyanezeket a szolgáltatásokat használjuk.

CW: A vállalatok digitális átalakulása, a dolgok internete a hazai kkv-kat sem fogja érintetlenül hagyni. Milyen lehetőséget látnak ebben?
FL:
Pár év leforgása alatt nagyon messzire jutottunk az élettani funkciókat mérő és az adatokat felhőbe továbbító fitneszkarkötőktől. Többnyire külföldi példákból, de ma már egyre több hazai kkv látja, hogy a szenzortechnológiával és a fejlett analitikával milyen számszerűsíthető előnyökhöz juthat többek között a megelőző karbantartással, a gyártás vagy - a mezőgazdaság területén - a hozam optimalizálásával. A digitalizációban, a dolgok internetében rejlő lehetőségek kiaknázása felhőalapú megoldások nélkül elképzelhetetlen, mindez óriási potenciál számunkra.

Hirdetés

TA: Jól példázza ezt cégünk története is. Tíz évvel ezelőtt még szervereket telepítettünk és üzemeltettünk ügyfeleinknél, ma pedig már tanácsadással segítjük őket a felhőszolgáltatások használatában - és ügyfeleink számát az elmúlt három évben megtízszereztük.

Biztató kilátás, hogy a hamarosan megjelenő uniós pályázatokon - például a GINOP-3.2.5-ön - a kkv-k felhőalapú és egyéb online vállalati szolgáltatások, megoldások bevezetésére is támogatáshoz juthatnak.

FL: Megoldásszállítókkal, közöttük a Microsofttal a kormányzat országos előadássorozaton keresztül több városban igyekszik felcsigázni az érdeklődést a fejlett technológiák használata iránt. Microsoft-partnerként mi is előadásokat tartunk, a megoldásaink iránt érdeklődő kkv-k kérdéseire örömmel válaszolunk a sorozat állomásain.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.