Hirdetés
. Hirdetés

Komor előrejelzést adtak 2023-ra a közgazdászok

|

A világgazdaság a recesszió felé tart, mivel az infláció továbbra is komoly veszélyt jelent - állítja egy jelentés.

Hirdetés

A világ egyre inkább recesszióba csúszik, mivel számos gazdaság zsugorodik az infláció leküzdésére bevezetett hitelfelvételi költségek megugrása miatt - jósolja legújabb jelentésében a brit Centre for Economics and Business Research (CEBR).

Bár a világgazdaság 2022-ben először lépte át a 100 billió dolláros határt, ez a lendület 2023-ban megtorpan, mivel "az infláció elleni harcot még nem nyertük meg", hiszen mindeközben a szabályozók folyamatosan emelik a kamatlábakat - áll a tanácsadó cég éves világgazdasági ranglistáján. 

"Arra számítunk, hogy a központi bankok a gazdasági veszteségek ellenére 2023-ban is kitartanak a fegyverük mellett. Az infláció kényelmesebb szintre való leszorításának ára a következő évek gyengébb növekedési kilátásai" - írta Kay Daniel Neufeld, a CEBR igazgatója és előrejelzési vezetője.

Hirdetés

A jelentés következtetései pesszimistábbak, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi előrejelzése, amely azt jósolta, hogy a világ harmada recesszióba zuhan.

A CEBR, amely növekedési, inflációs és árfolyam-előrejelzéseit az IMF adataira és egy saját modellre alapozza, azt mondta, hogy "az infláció lett az elmúlt év fő gazdasági eseménye". Az elemzők arra figyelmeztettek, hogy "bár egyes gazdaságokban kezd lassulni az árnövekedés, a globális energiapiacok volatilitása és a maginfláció arra utal, hogy 2023-ban is az infláció marad a középpontban".

A tanácsadó cég azt is megjósolta, hogy Kína 2036-ra - a korábban vártnál hat évvel később - megelőzi az Egyesült Államokat, és a világ legnagyobb gazdaságává válik, ami az ország nullaszázalékos politikájának és a Nyugattal fennálló kereskedelmi feszültségek eszkalálódásának köszönhető, amelyek lassították a növekedést.

A tanulmány szerint India gazdasága 2032-re összességében a harmadik legnagyobb lesz, és 2035-re eléri a 10 billió dolláros határt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.