Hirdetés
. Hirdetés

Koncepciós per a Google ellen?

|

A britek szerint a Google - legalább részben - tőlük lopta az Android, a vállalat kereső, zenei, térkép és helyalapú reklámszolgáltatásának technológiáit.

Hirdetés

british telecommunications logo
british telecommunications logo
Polgári pert indított a British Telecommunications a Google ellen egy Delaware-i bíróságon, azzal vádolva az amerikai vállalatot, hogy számos szolgáltatásában olyan, a BT által szabadalmaztatott technológiákat használt fel, melyek alkalmazására nem kapott engedélyt. Összesen hat szabadalom megsértéséről számolt be a szigetországbeli távközlési vállalat az amerikai bírósághoz megérkezett beadvány szerint.

A British Telecommunications végzést szeretne a „kezében" tudni a Google ellen, illetve összegszerűen egyelőre meg nem határozott kártérítést. A BT arra akarja rávenni az esküdteket, hogy mondják bűnösnek a Google-t, és ha indokolt, akkor ítéljék el szándékos, előre megfontolt szabadalomlopásért. Utóbbiért háromszor nagyobb kártérítés szabható ki, mint ha jóhiszeműen használja fel a perbe fogott a jogvédett szellemi tulajdonokat.

Amint azt a bevezetőben is felsoroltuk, a telko cég szinte minden területen támadást indított: az okostelefonoktól a reklámszolgáltatásig. Beadványa szerint az amerikai IT óriás a BT-nél használt távközlési hálózat szolgáltatási rendszerét, navigációs információs rendszerét, elosztott hálózati adattároló eszközökön való adatrögzítésének és visszakeresésének módszerét, távközlési eljárásokat és hálózat alapú információs szolgáltatásokat biztosító kommunikációs node-technológiákat implementált saját termékeiben és szolgáltatásaiban, engedély nélkül.

Egy konkrét példa szerint a Google Music és az Android a brit vállalat szerint sérti az USA-ban bejegyzett, 6.151.309-es számú (úgynevezett Busuioc) szabadalmát, mely a távközlési hálózat szolgáltatási rendszerének egyik fontos eleme. Ez a megoldás felel az olyan mobil környezetben való tartalom-hozzáférés irányításáért, ahol a hálózati korlátozások hálózatról hálózatra változnak.

Florian Mueller, szellemi jogi szakértő és elemző szerint olyan sok szerzői jogi tulajdonos akarja jogdíjfizetésre kényszeríteni a Google-t, hogy a vállalat hamarosan bedobhatja a törölközőt. No persze ez nem azt jelenti, hogy felhagy szolgáltatásaival, de az elemző tudni véli: az Android licencelési modellje hamarosan megváltozhat. Az eddigi lépések (például a Motorola felvásárlása) hiábavalónak tűnnek az olyan csatározások közepette, mint amit a vállalat például az Oracle-lel kénytelen megvívni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.