Hirdetés
. Hirdetés

Közel kétszeres támogatási igény érkezett be ipari energiatárolók létesítésére

|

A korszerű eszközök telepítése előmozdítja a tiszta energiaforrások további térnyerését.

Hirdetés

A hazai vállalkozások február 5-ig nyújthatták be kérelmeiket az ipari energiatárolók telepítését 62 milliárd forintos keretösszeggel ösztönző programra. Az első adatok szerint a határidőig 116 pályázat érkezett be összesen közel 115 milliárd forint igénnyel - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A közlemény szerint a legkésőbb 2026 április végéig kiépülő új zöldenergia-tárolókkal több mint hússzorosára nő a jelenleg összesen mintegy 20 megawattos hazai kapacitás. A tárca kiemelte azt is, hogy a párhuzamosan futó lakossági Napenergia Plusz Programban már benyújtották az első támogatási kérelmeket.

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia. Az Energiaügyi Minisztérium jogalkotási és pénzügyi eszközökkel ösztönzi az energiatárolási piac bővülését. A zöldenergia tárolásával részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása. A korszerű eszközök telepítése így előmozdítja a tiszta energiaforrások további térnyerését.

A tárca ismertette: az élénk érdeklődést kiváltó vállalati programban ipari energiatárolók létesítéséhez és legalább tízéves üzemben tartásához lehetett vissza nem térítendő beruházási támogatást és bevételkompenzációt igényelni. A hétfői határidőig beérkezett pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálják el. A nyerteseket a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján választják ki.

Hirdetés

A program elsősorban a villamos energia rendszerszintű szabályozásában résztvevő tárolók létesítését hivatott előmozdítani. A vállalkozók saját célra is használhatják az új eszközöket, de prioritásként kell kezelniük a rendszerirányító igényeinek kiszolgálását. A pályázati forráson túl a támogatással kombinálható rendszerhasználati és csatlakozási díjkedvezmények is megkönnyítik a hazai cégek tárolói fejlesztéseit.

Az energiatárolás hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának megerősítéséhez, csökkentheti a villamosenergia-hálózat terhelését, üzemeltetési és szabályozási költségeit - hangsúlyozta a minisztérium.

A közleményben emlékeztettek, hogy a kormány összesen 137 milliárd forinttal segíti a magyar családok és vállalkozások zöldenergia hasznosítását fokozó beruházásait.

A lakosságnak szóló Napenergia Plusz Programban február 5-étől küldik ki az értesítéseket az előregisztrációs kérelmek jóváhagyásáról, szükség esetén a hiánypótlásról. Kedd délig több mint 2600 pályázat esetében kezdte meg a kivitelező a vállalkozási mintaszerződések kitöltését. A rendszerbe már feltöltötték az első támogatási kérelmeket is.

A sikeresen pályázó magyar családok ingatlanonként akár 5 millió forintot kaphatnak modern napelemes rendszerek telepítéséhez, a zöldenergia saját célú termeléséhez, későbbi felhasználásra eltárolásához - emelte ki az Energiaügyi Minisztérium.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.