Hirdetés
. Hirdetés

LCD-botrány: a HannStar vezető beismerte bűnösségét

|

A HannStar volt kereskedelmi igazgatójára hét havi börtönt és borsos pénzbüntetést szabtak ki versenyellenes magatartás és kartellezés miatt.

Hirdetés

Jui Hung "Sam" Wu, a tajvani HannStar Display globális kereskedelemért felelős volt igazgatója beismerte, hogy részt vett egy, a televíziókészülékek, monitorok, laptopok, mobiltelefonok és más elektronikai eszközök gyártásánál használt TFT-LCD panelek árainak manipulálását célzó, nemzetközi konspirációban - jelentette be az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma (Department Of Justice, DOJ).

Wu másokkal együttműködve, különféle piaci technikák és egyéb módszerek bevetésével igyekezett akadályozni a konkurenciát és gátolni a piaci versenyt. Az üzletembert héthavi börtönre és 200 ezer dolláros pénzbüntetés megfizetésére ítélte a bíróság, amely arra is kötelezte őt, hogy működjön együtt a DOJ-jal az ügy folyamatban lévő nyomozásában.

A DOJ szerint a HannStar egykori topmenedzsere 2001 szeptembere és 2006 januárja között tevőlegesen is részt vett az összeesküvésben. A HannStar illetékesei egyelőre nem kommentálták az elmarasztalásáról szóló híreket.

A minisztérium vizsgálata szerint 2006-ban, a konspiráció utolsó évében a TFT-LCD eladásokból származó bevételek világszerte közel hetvenmilliárd dollárt tettek ki. A Wu és társai által közvetlenül megkárosított vállalatok között olyan multinacionális cégek vannak, mint a Dell, az Apple és a Hewlett-Packard - hangsúlyozták a DOJ képviselői.

A nyomozók szerint az összeesküvésben résztvevők több alkalommal is személyesen egyeztettek a TFT-LCD panelek piaci árának manipulálásáról, és ez alapján alakították ki egyéni kereskedelmi politikájukat is. A résztvevők a bizalmas kereskedési adatokat is megosztották egymással.

Az Egyesült Államok bírósága mindeddig közel 980 millió dollárnyi büntetést szabott ki az üggyel kapcsolatban; az ügyészek huszonegy üzletember és nyolc vállalat ellen kezdeményeztek eljárást.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.