Hirdetés
. Hirdetés

Lehullt a lepel a Google AdSense titokról

|

A Google nyilvánosságra hozta AdSense hirdetés rendszerének bevétel-megosztási számait.

Hirdetés

A Google egy héttel az Apple iAd hirdetési rendszerének a várható rajtja előtt végre elárulta az eddig féltve őrzött titkát: az AdSense bevétel-megosztási számait. Neal Mohan, a keresőcég termékmenedzserének a blogbejegyése szerint az AdSense for content hirdetői a bevételek 68 százalékából részesülnek, míg az AdSense for search esetén 51 százalék marad a weboldalak tulajdonosainál.

 

 

 


Az AdSense for content mondhatni a hagyományos hirdetéseket jelenti, mikor a webhelyek tulajdonosai engedélyezik, hogy a Google célzott reklámokat jelenítsen meg oldalukon. Ezen esetben a keresőcég csak a teljes bevétel 32 százalékára tart igényt, azaz minden AdSense 100 forint után 68 forint a weboldal tulajdonosánál marad. A Google elmondása szerint 2003 óta. A Google for Search megoldásnál viszont már nagyobb összegre tart igényt a keresőcég, amely szolgáltatás esetén a webhelyek tulajdonosai a Google keresőjét ágyazzák be weboldalukba. Ekkor ugyanis az oldalak gazdái csak a bevételek 51 százalékából részesülnek, míg 49 százalékra a Google tart igény, megoldása fejlesztésért és üzemeltetéséért. Ezen arány 2005 óta változatlan Neal Mohan elmondása szerint, mikor a Google megnövelte az arányszámot partnerei javára.

A fentiek ellenére azonban maradtak sötét foltok, mivel a Google termékmenedzsere az AdSense for mobile applications, az AdSense for feeds és az AdSense for games esetén nem volt továbbra sem hajlandó megosztani a bevétel-megosztási arányszámokat, arra hivatkozva, hogy még fejlődő területről van szó, s az összegek változhatnak a közeljövőben.

Hirdetés

Az arányszámok egyébként nagyjából megegyeznek az Apple iAd pletyka szinten terjengő összegeivel. Az előzetes hírek szerint ugyanis esetében 60 százalék maradna a partnereknél, míg Steve Jobs cége a bevételek 40 százalékára tartana igényt. E mellett a Google-t már több bírálat is érte hirdetési rendszerének átláthatatlansága miatt. Mostani lépésükkel e téren gesztust tettek, egy kicsit bepillantást engedve a fekete dobozukba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.