Hirdetés
. Hirdetés

Lenni, vagy nem lenni?

|

Folyamatos pletykatéma: Apple netbook. Lesz? Nem lesz? Ha lesz, miért? Ha nem lesz, miért nem? A tajvaniak tudnak valamit?

Hirdetés

Ha pletykáról van szó, akkor a tajvani cégekre bizton lehet számítani. A kínai nyelvű Commercial Times még csak azt adta hírül, hogy az érintésérzékeny LCD-panelek készítője, a Wintek segítséget nyújt az Apple-nek "valamilyen új termék kifejlesztésében". És bár pontos dátumban nem egyeztek meg, valószínűleg az év második felében indul meg a szállítás. A DigiTimes már azt is tudni véli, hogy a "Quanta Computer lesz az Apple új netbookjának beszállítója". Az kétségtelen, hogy az Apple kínálatából régóta hiányzik egy megfizethető, kicsi és könnyű laptop. Külön sporttá vált a különböző netbookokra a megpatkolt OS X felvarázsolása, szóval "igény az volna rá", de az Apple idáig nem úgy tűnt, hogy be akarna szállni ebbe üzletbe. Az éremnek két oldala van, pont annyi érvet tudunk felsorakoztatni amellett, hogy miért nem kezd bele, mint amennyit amellett, hogy igen. Vegyük sorra őket!

Miért nem lesz az Apple-nek netbookja?

Mert megmondták, hogy nem szállnak be ebbe a piacba: Steve Jobs tavaly ősszel azt nyilatkozta, hogy foglalkoztatja a céget a netbook mint új piaci szegmens gondolata, de egyelőre nem tervezik, hogy beszállnának a piaci versenybe. Tim Cook üzemeltetési vezető piaci elemzők kérdéseire azt válaszolta, hogy a cég "figyelemmel kíséri" az 500 dollár alatti noteszgépek piacát, de nincsenek jelenleg az irányú terveik, hogy "beszálljanak a buliba". Az az álláspontunk, hogy vannak olyan termékek melyek teljesítménye sokkal alacsonyabb annál, mint amit a felhasználók akarnak. Nem gondoljuk azt, hogy az emberek elégedettek lesznek ezekkel a fajta termékekkel. Odafigyeltünk (a piacra), vannak ötleteink. De néhány azok közül a termékek közül alacsonyabb rendű, és nem szolgáltatják azt a fajta felhasználói élményt amivel a felhasználók elégedettek - nyilatkozta Cook.

applenetbook1.jpg

 Egy a neten található Apple netbook koncepciók közül


Mert az Apple nem készít olcsó cuccokat: Az Apple többször kijelentette az elmúlt években, hogy nem érdekli a piac olcsó szegmense, legyen szó asztali, vagy noteszgépekről. A Technology Business Research egy mostanában készítette jelentésében megállapítja, hogy az Apple, az átlagosnál magasabb eladási árai ellenére relatíve stabilan tartja magát a jelenlegi gazdasági helyzetben, annak ellenére, hogy közben a PC árak csökkennek. A cég bizonyosan nem fog annyi gépet eladni, ha ignorálja a netbookszegmenst, de az Apple-nél hagyományosan többre értékelik az árrést a mennyiségnél. Nem valószínű, hogy ez most változni fog.

Mert az Apple-nek már van "netbookja": Talán meglepő, de ha átgondoljuk, hogy egy netbook igazából mire is való, akkor látni fogjuk, hogy az Apple-nek tulajdonképpen van olyan terméke, ami betölti a netbook szerepét: az iPhone. Az iPhone egy olyan mobil eszköz, aminek a segítségével elérhetőek a hírek, a levelezésünk, a Web, lejátszható digitális média - mint a netbookokon. Mindezt úgy kínálja, ami messze felülmúlja azokat az okostelefonokat amik hozzáférhetőek voltak a piacon a megjelenésekor. Hogy a felhasználók milyen mértékben használják az iPhone-t a felhasználók az internet eléréséhez, mi sem bizonyítja jobban, hogy a statisztikák szerint az összes mobiltelefonos webböngészés 67 százaléka iPhone-ról történt, míg a Google szerint iPhone-ról ötvenszer (!) több keresést indítanak, mint bármelyik más okostelefonról. Kell akkor az Apple kínálatába netbook?

Miért lesz az Apple-nek netbookja?


Mert a netbookok népszerűek:
Nem is kérdés, az elmúlt hónapokban a netbookok óriási népszerűségre tettek szert. Tényleg hordozhatóak, árképzésük pedig pénztárcabarát. Ha megnézzük a 2008-as eredményeket és a 2009-es előrejelzéseket, akkor világosan látszik, hogy az egyetlen szegmens, ahol növekedés volt, sőt növekedés várható a piacon, a noteszgépeké. Az Apple kénytelen lesz előre menekülni. Az sem feltétlenül biztos, hogy az Apple-nek árversenybe kell bonyolódni a többiekkel. Ha hasonló, vagy csak valamivel magasabb áron adna netbookot, mint a többiek, a vevők akkor is keresnék, feltéve ha tartják magukat ahhoz, amit megszoktunk tőlük. Ha az Apple előjön valamivel, akkor abban lesz valami olyan innovatív, amire a többiek nem gondoltak.

applenetbook2.jpg

Egy másik fantáziakép a sok közül

Az Apple mindig elvet egy ötletet, mielőtt mégiscsak megcsinálja a terméket: A megszokott Apple-komment mielőtt piacra dob egy új terméket: "azt mondod, hogy meg kéne csinálnunk azt a cuccot? Áhh, az vacak." A cég pontosan ezt kommunikálta a felröppent pletykák kapcsán az iPhone piacra dobása előtt is - nézzük csak meg hol tartanak most! Igazándiból az Apple, mint az a fentiekből remekül látszik, tagadja, hogy netbookon dolgozna, miközben táplálja a pletykákat azzal, hogy olyan "puha" nyilatkozatokat tesz, miszerint "figyeljük a netbookpiacot". Ez arra utal, hogy az Apple valamivel többet tesz, mint csak figyel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.