Hirdetés
. Hirdetés

Letölthető az IE9 utolsó előzetese

|

A legújabb változat még jobban megfelel a szabványoknak, s immár a JavaScript motorja is integrálódott.

Hirdetés

Egy kicsit elmaradva a korábban beígért 8 hetes megjelenési ütemtől a Microsoft kiadta az Internet Explorer 9 negyedik technológiai előzetesét, amely az utolsó a sorban, mivel ígéretükhöz híven kicsivel több, mint egy hónap múlva (webes pletykák szerint szeptember 15-én) már az első publikus béta verzió fog érkezni.

 

 



A korábbi előzetesekhez képest nem sok újat lehet mondani a megújuló böngészővel kapcsolatban. A tesztverziónak még jobban működik a hardveres gyorsítása, még gyorsabb és még jobban megfelel a webes szabványoknak. Természetesen a kiadással együtt új tesztalkalmazások is megjelentek az Internet Explorer 9 Test Drive oldalán, mégis a legfontosabb újdonságot a program mélyén kell keresnünk. A redmondi szoftvercég szakemberei ugyanis meglépték azt, amit a böngésző 15 éves története alatt nem tettek meg: integrálták a JavaScript motort a böngészőbe. Korábban a különböző programozási nyelvek miatt ezt nem akarták megtenni, viszont most mégis változtattak álláspontjukon, mivel a modulok közötti kommunikációs sokszor problémás volt.

"A negyedik technológiai előzetesben beépítettük a JavaScript motort az Internet Explorer 9-en belülre. Ezen változtatásnak köszönhetően immár közvetlenül kommunikálhat egymással a böngésző és script feldolgozó motor, amely a valós világban található weblapoknál komoly sebességnövekedést fog eredményezni" - írja Dean Hachamovitch, a böngésző vezető termékmenedzsere az IE hivatalos blogján.

 

 

 



E mellett a Microsoft mérnökei finomítottak még egy kicsit a Chakra kódnevű JavaScript modulon is, amelynek köszönhetően egy újabb lépést tettek a vetélytársaik felé. Míg ugyanis a harmadik előzetes csak 347 milliszekundum alatt teljesítette a SunSpider tesztjét, addig a negyedik tesztverzió már 326 milliszekundumra gyorsult, megelőzve olyan versenytársakat, mint a Firefox 4.0 előzetesét (519 ms) és a Safari 5-öt (328 ms). Ellenben a Chrome 6 (249 ms) és az Opera 10.6 (246 ms) még mindig a Microsoft megoldása előtt jár.

Az Internet Explorer 9 negyedik előzetese e mellett egyre jobb eredményeket tud felmutatni a webes szabványoknak - mint a HTML5, CSS3, SVG 1.1 és DOM - való megfelelés terén. Erről bővebben az MSDN oldalán lehet olvasni, összehasonlítva az Internet Explorer 9-et a versenytársaival. Az oldalon található táblázatok meglehetősen részletesek, így nem kívánunk bővebben kitérni rájuk. Ellenben érdemes egy értéket mégis segítségül hívnunk, amely kiindulópont lehet e téren: nevezetesen az ACID3 tesztjét. Nos, az IE9 itt egyre jobban teljesít. Míg az előző kiadásnál a 100 elérhető pontból 95-öt előlegeztünk meg a végleges változatnak, addig az Internet Explorer 9 már a negyedik előzetesnél elérte ezen értéket, így nem lenne meglepő, ha a Microsoft mérnökei megcéloznák a maximális 100-as pontszámot (amellyel például az Opera is rendelkezik).

Végezetül az új tesztprogramok betekintést engednek abban, hogy milyen lesz a hardveresen gyorsított HTML5 alapú világ. Érdemes egy próbát tenni e téren az IE Beatz tesztprogrammal, az internet hőskorából feltámasztott hörcsög tánccal, valamint a pszichedelikus böngészéssel, amely a lehető legjobban megpróbálja kiaknázni a hardveres gyorsítást. E téren egyelőre meglehetősen látványos az Internet Explorer 9 teljesítménye, ám mivel korábban már a Firefox és az Opera is bejelentette, hogy megoldásuk következő kiadása rendelkezni fog ezen képességgel - s valószínűleg a Google sem akar elmaradni - a Microsoft böngészőjének idővel elolvadhat e versenyelőnye.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.