Hirdetés
. Hirdetés

Lezárul a GTA szexuális tartalom ügye

|

A bíróság szerint a Take-Two és a Rockstar Games nem tehetők felelőssé, amiért a felhasználók a GTA módosításával rejtett, szexuális tartalomhoz férnek hozzá.

Hirdetés

A számítógépes játéktörténet egyik legerőszakosabb, de egyúttal a játékos számára legnagyobb cselekvési szabadságot nyújtó, forradalmi megoldásoktól hemzsegő játéka a Grand Theft Auto: San Andreas. A Sony jó érzékkel felismerte a helyzetet és olyan szerződést kötött a Take2-val, hogy a jó fél évig csak PlayStation 2-re adja ki a programot. A dolog bejött. A játék 2004 októberében jelent meg PS2-re és sikerrel lehelt új életet a korosodó konzol gyengülő eladásaiba. Az PC-s és XBOX-os változat pedig 2005 május végén került az üzletekbe.

A történetben egy afroamerikai fiatalembert domborítunk, aki a gettó közepén él, és nem éppen jótét lélek. A történet során a legszolidabb bűncselekmény, amit elkövetünk majd, a biciklilopás lesz. A skála másik végén a tömeggyilkosság áll, és a köztes stációkból csak a kútmérgezés marad ki az életellenes cselekedetek közül. Az akció abszolút mértékben éles, nincsenek stilizált, "budspenceres" pofonok, kitakart, cenzúrázott jelenetek. A végeredmény egy erőszakos, de nagyon izgalmas és élvezetes játék.

gta1.jpg
Az ábrázolt életellenes cselekmények közül csak a kútmérgezés marad ki, ami senkit sem zavart...

Az Entertainment Software Rating Board (ESRB - a játékszoftverek korhatár besorolását végző amerikai szervezet) mégis a "tizenhét évnél fiatalabbaknak nem eladható" kategóriába sorolta. A PC-s változat kiadását követően megjelent az interneten egy nem hivatalos módosítás a játékhoz, ami láthatóvá és játszhatóvá teszi azt a mozzanatot, amit a program készítői az utolsó pillanatban kihagytak a történetből. (Ez egyáltalában nem szokatlan a játékprogramoknál. Egyszerűbb és veszélytelenebb bent hagyni a programkódot, de átugrani, nem használni, mintsem eltávolítani és aztán csodálkozni, hogy a játék fagy, kiakad.) Jelen esetben arról van szó, hogy a történetben módunk nyílik összebarátkozni az ellenkező nem képviselőivel, és hát... khmm... behatóbban is megismerni őket.

A hivatalos verzióban ilyenkor kívülről látjuk azt az épületet, ahol az "akció" zajlik, miközben félreérthetetlen hangok hallatszanak - némi kameramozgással dúsítva -, egyértelművé téve, hogy mi is folyik odabent. A nem hivatalos patch viszont elénk tárja a meztelen igazságot, és ritmusérzékünket is próbára teszi. Az Egyesült Államokban óriási botrányt kavart az ügy, a korábbi elnök felesége, jelenlegi demokrata szenátor, a flower-power generáció tagja, Hillary Clinton egészen odáig merészkedett, hogy kijelentse: a San Andreasban elrejtett szexjelentek ugyanolyan károsak az amerikai ifjúságra nézve, mint a cigaretta vagy az alkohol.

gtahc1.jpg
...míg meg nem jelent a rejtett, szexuális jellegű tartalmat előhozó, illegális patch. A pixelszex, az már baj!

Tetszenek érteni? Mert én nem! Az nem baj, hogy van egy játék, ami élő egyenesben mutatja be az erőszakot, a drogozást, a bandaháborúkat, gyilkosságot, rablást, kerítést; csak úgy repkednek a szövegben "biccsek" meg a "fukkok". (DPersze a legszörnyűbb az, hogy nagyon valószínű, hogy egyfajta valóságot ábrázol.) Így megkaphatja a "17+" minősítést! Viszont ha már van benne egy kis rejtett, külön beavatkozással előcsalható pixelszex, az baj, abból "18+"-t kell csinálni!

A botrány számtalan pert szült, azok az aggódó szülők, akik az öldöklésben semmiféle kivetnivalót nem találtak, kétségbeestek a szexjelenet miatt. Vallási csoportok is beszálltak, de áruházláncok is levették a polcról a játékot, ami nem tett jót az értékesítésnek. Előzetes ítélet született, mely 35 dolláros visszautalásról, a GTA módosított változatára való cseréről, egyéb költségek megtérítéséről szólt. Persze a cég nem hagyta ennyiben, és úgy tűnik, hogy az illetékes New York-i bíróságon voltak olyan józanok, hogy belássák: a kiadónak vajmi kevés bűne van abban, ha a játékukat utólag valaki módosítja egy harmadik fél által készített program segítségével.

Bocsásson meg nekem a világ, de én így harmincon túl is azt gondolom, hogy a számítógépes játékokkal való időtöltés az egyik legjobb szórakozás. Eszem ágában sincs vitatkozni arról, hogy mit is kéne tenni az erőszakos játékokkal. Nem tisztem eldönteni, hogy mennyire károsak a zsenge korúakra, de csendben megjegyezném, hogy én még nem hallottam olyan esetről, amikor egy osztálytermi mészárlás után bárki is a fegyvergyártókat okolta volna, ellenben ha találtak az elkövető szobájában egy Quake kópiát, akkor máris megvolt a bűnbak, ami nekem fura.

A számítógépes játékok között több az erőszakos, mint a szelíd, ez tény. Azt hiszem, el kell fogadnunk, hogy ilyen az emberi természet. Több embert érdekel a "Láncfűrészes Hétvége IV", mint a "Öntözd meg a százszorszépeket 2: Locsolókanna újratöltve". A horrorfilmek is több nézőt vonzanak, mint a balett. Örömmel tölt el, hogy az ostoba perek honában is volt olyan felelős személy, aki képes volt objektíven mérlegelni egy ilyen teljességében abszurd ügyben is, az ügyet körülvevő felhajtás ellenére is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.