Hirdetés
. Hirdetés

Lezárult az AMD-ATI fúzió

|

A mai napon lezárult az idei év legmeglepőbb és legváratlanabb fúziója, az ATI felvásárlása. Az új AMD-nek immáron 15000 alkalmazott dolgozik, és immár a grafikuslapka-gyártó internetes oldala is "bezöldült".

Hirdetés

Mint arról már beszámoltunk, az ügylet során formailag az AMD vásárolta meg az ATI-t 4,2 milliárd dollár készpénzért és 57 millió saját részvényért. Az AMD a vételösszeg közel felét a Morgan Stanley által biztosított hitelből fedezte, további 3 milliárd dollárt pedig saját készpénzállományából különített el.

Az idei év legmeglepőbb és legváratlanabb fúziójának eredményeként az AMD azt tervezi, hogy már jövőre integrált megoldásokat kínálhat a piac összes, kulcsfontosságú szegmense számára. Gyaníthatóan a komplett platformok bevezetésének az ötletét az Intel Centrino sikere inspirálta. A cég ütemtervében számos új lapkakészlet jelent meg. Az AMD egyértelműen stratégiát váltott, a legelső Athlon bevezetésekor még úgy gondolták, hogy a lapkakészletek elkészítését olyan stratégiai partnerekre bízzák, mint például a VIA, de az ATI akvizíciójával ezen a téren is önellátásra rendezkednek be. Nem is csoda, hiszen a platformokhoz elengedhetetlenül szükséges ez az építőelem. Logikusan nem készül azonban több Intel kompatibilis lapkakészlet, hiába voltak kedveltek az ATI korábbi ilyen megoldásai.


Az AMD alelnökének egy korábbi előadása az AMD-ATI fúzióról, a HardOPC-től.

Ami a cég távlati terveit illeti, 2008 végére, 2009 elejére várhatóak az első, egyetlen szilíciumlapkára integrált CPU-GPU (grafikus gyorsító) megoldások. Ezeknek a szuperintegrált megoldásoknak erős kihatása lehet a PC-k árának csökkentésére. A jelenlegi 400 amerikai dollár körüli alsó határ akár 200-ra is csökkenhet, melynek nem csupán a fejlődő piacokra szánt termékeknél, hanem az egyszerű irodai gépeknél, vagy az akkumulátor üzemidőre koncentráló mobil PC-knél is erőteljes piacbefolyásoló hatása lehet.

Az ügylet lezárulásával a mai napon az ATI oldala is felvette az AMD arculatát és jellegzetes árnyalatú zöld színeit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.