Hirdetés
. Hirdetés

Lezárult az EFER projekt

|

Egy hétfői bejelentés szerint elkészült a központi elektronikus fizetési és elszámolási rendszer kiépítése. A projekt uniós forrásból, közel 4 milliárdból valósult meg, a Getronics IT-szállító fővállalkozásában. Korábban azt ígérték, 2010 nyarának végén online, bankkártyával fizethetjük majd az adónkat, de ez még most sem működik.

Hirdetés

Az EFER rendszer kiépítését a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ (a kormányváltás után nem sokkal Kormányzati Fejlesztési Ügynökségre átkeresztelt hivatal, a KIFÜ) által vezetett konzorcium megbízásából valósította meg a Getronics Magyarország, amelynek tavalyi sajtótájékoztatóján elhangzottakhoz képest jelentős késéssel, de még az idén május 31-i sokadik véghatáridő előtt tudták átadni a rendszert, amely egyszerűbbé, kényelmesebbé és olcsóbbá teszi az államnak fizetendő pénzek befizetését, szemben a korábbi sárga csekkes megoldással. (A projekt eredeti véghatárideje 2010. március 30. lett volna.)

Kratochwill Péter, a KIFÜ elnöke a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, a szolgáltatást első lépésben az okmányirodák és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal veheti használatba. A Computerworld kérdésére, hogy mi az oka annak, hogy egyelőre online mégsem lehet fizetni, ahogy azt már tavaly nyár végére ígérték, az elnök azt mondta, hogy ezzel kapcsolatban jelenleg három kereskedelmi bankkal tárgyalásokat folytatnak, és ha minden jól megy, talán az idei év végére megvalósulhat.

A KIFÜ elnöke egyébként a rendszer komplexitásával magyarázta a késedelmet, valamint fontos körülménynek nevezte, hogy az állam és a szállító részéről is több szereplő között kellett egyeztetni, ami szintén nehezítette a megvalósítást.

Kratochwill elmondta: a projekt még 2008-ban kezdődött, a munkában a Magyar Államkincstár, az okmányirodák, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is részt vett. A kész rendszer üzemeltetését a Magyar Államkincstár végzi.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy a beruházás magyarországi vállalkozásoknak adott munkát, az Európai Unió által finanszírozott 3,986 milliárd forintos beruházás körülbelül 70 százaléka a magyar GDP-t növelte.

Az elszámolórendszernek egyébként mintegy 200 processzormag, 6 terabájtnyi adattároló és 400 gigabájtnyi memória adja a hátteret, amelynek fő elemeit Sun szerverek alkotják. Adatbázis-kezelő szervernek Oracle megoldást választottak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.