Hirdetés
. Hirdetés

Magyar sikerek az Európai Beruházási Bank versenyén

|

A nyertes Hand-In-Scan névre hallgató találmány a kézhigiénia objektív ellenőrzését teszi lehetővé orvosi környezetben, plusz a Webicina is díjat kapott.

Hirdetés

A budapesti Műegyetemről indult Hand-in-Scan csapat nyerte az EIB (European Investment Bank) Institute első alkalommal megrendezésre került Social Innovation Tournament versenyét. A Hand-in-Scan a legjobb koncepció kategóriában diadalmaskodott, mint egy új eszköz, amely lehetővé teszi a kézhigiénia orvosi környezetben való objektív ellenőrzését.

A Social Innovation Tournament zsűrije sejthető módon közösségi célokat szolgáló projekt terveket várt, az 55 pályázat közül 16, köztük két magyar jutott a november 29-én megrendezett döntőbe. Az előadók neves befektetési alapok képviselői előtt mutatták be terveiket, majd válaszoltak a szakemberek kérdéseire.

Az egynapos eseménynek a luxemburgi Abbey de Neumünster adott otthont, ahol a zsűri két kategóriában osztott első és második díjat: az első kategória a koncepció fázisban lévő projekteket gyűjtötte, a második pedig a már termékként vagy kész szolgáltatásként jegyzett projekteknek szólt. Ezeken felül volt még egy harmadik, közönség által odaítélt díj is.

A Hand-in-Scan csapat képviseletében Szilágyi László, Jósvai Eszter és Haidegger Tamás az EIB Social Innovation Tournament díjátadóján


Az első kategóriát a Hand-in-Scan, a második kategóriát pedig a kisgyermekes édesanyák munkába állását segítő PianoC program nyerte; utóbbi kategóriában hozta el a második díjat a szintén magyar Webicina kezdeményezés. A közönségdíjat a Politea 2.0 projekt kapta, amely a demokrácia újragondolását célozza, kihasználva a webes világ adta lehetőségeket.

A Hand-In-Scan csapata a kézfertőtlenítés tanítására és ellenőrzésére szakosodott, termékük fejlesztése több mint két évvel ezelőtt kezdődött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán, és mára már nemzetközi sikertörténetté nőtte ki magát a Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Iroda pilotjaként.

A találmány lényege, hogy objektív kiértékelés tud adni a sebészeti bemosakodás és az egészségügyi kézfertőtlenítés minőségéről, a kompakt berendezés segítségével lehetőség nyílik a sebészeti bemosakodás ellenőrzésére és helyes oktatására. A kézfertőtlenítőhöz kevert speciális marker anyag UV megvilágítás és digitális képfeldolgozás révén láthatóvá válik, így pontosan meg lehet mutatni, hogy mely területek maradtak ki a kézfertőtlenítés során. A Hand-in-Scan prototípusát már négy ország egészségügyi intézményében tesztelték, és folyamatosan dolgoznak a további fejlesztéseken.

A csapat korábban megnyerte az Innovact Campus Award európai innovációs díjat, az ICPI Innovation Academy, az ACES Fiatal Innovátorok versenyét, valamint sikeresen elvégezte a European Entrepreneurship Foundation Venture Accelerator kurzusát. A tervek szerint a Hand-In-Scan az osztrák Austrian Center for Medical Innovation and Technology közreműködésével kerülhet majd piacra, plusz a DBH Investment Zrt. 80 millió forintos kockázati tőkebefektetéssel támogatja a projekt sikerre vitelét.


A Hand-in-Scan csapat a dicsőségen és az új szakmai kapcsolatokon túlmenően az első helyért járó 15.000 eurós díjjal térhetett haza, ráadásul a magyar sikerekre való tekintettel a következő évi versenyt terv szerint Magyarországon rendezik majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.