Hirdetés
. Hirdetés

Magyarország a megfigyeltek listáján

|

Kínában és Oroszországban változatlanul aggasztó a szellemi tulajdon védelme - derül ki az IIPA legfrissebb jelentéséből.

Hirdetés

A hét kereskedelmi egyesületet tömörítő IIPA, azaz a Nemzetközi Szellemi Tulajdon-Védelmi Szövetség "SPECIALIS 301" elnevezésű jelentésében 43 olyan országot vizsgál és értékel, amelyek kereskedelmi kapcsolatban állnak az Egyesült Államokkal. Összesen 30 ország található az idei "Megfigyeltek Listáján", ezekkel kapcsolatban az IIPA számos jelentős problémával találkozott a vonatkozó jogszabályok végrehajtása terén. A listán Magyarország is szerepel, méghozzá olyan államokkal együtt, mint Kanada, Olaszország, Lengyelország, Románia vagy éppen Tajvan. Magyarország sajnos nem is kerül le egyhamar a listáról: a szakértők megítélése szerint a nemzetközi kötelezettségekből indukált jogszabályalkotáson túl nem látszik sem állami, sem társadalmi akarat a szellemi tulajdon védelmére, a jogszabálysértések megtorlására és megelőzésére, vagy a megelőző tevékenység az oktatásba való bevonására.

"Változatlanul Kína és Oroszország az a két ország, ahol a szellemi tulajdon védelme aggasztó állapotban van" - mondta az IIPA munkatársa, Eric H. Smith. "Bár mindkét országban tapasztalható némi javulás, a végrehajtás - különösen büntetőjogi értelemben - még mindig nem elég hatékony. További jogi reformok bevezetése és a legális termékek arányának növelése lenne kívánatos a helyi piacokon."

Oroszország nagy elkötelezettséget mutat a szellemi tulajdon védelmének tekintetében. Az elkövetkező hónapok kritikus periódust jelentenek majd az ország életében, miután hamarosan új jogi szabályozás t vezetnek be. A "SPECIALIS 301"-ben az USTR bejelentette, hogy az éves jelentésen túl is vizsgálni fogja, Oroszország milyen fejlődést mutat e téren. További három ország, Brazília, a Cseh Köztársaság, valamint Pakisztán számíthat még hasonló, évközi elemzésre.

A jelentés alapján számos államban javulás tapasztalható a szerzői jog védelméért folytatott küzdelemben. Brazília például a "Kiemelten Megfigyeltek Listájáról" lekerült a "Megfigyeltek Listájába", míg öt országot - köztük magát az EU-t - a jövőben immár nem vizsgál a "SPECIALIS 301".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.