Hirdetés
. Hirdetés

Már a második helyen az Internet

|

Egy friss felmérés szerint a világháló a televízió után a második legnépszerűbb tudományos hírforrás, azonban egyes körökben már meg is előzte azt.

Hirdetés

A Pew Internet & American Life Project felmérése szerint az Internet a második számú vezető hírforrás, ám az is kiderült, hogy a felhasználók nem bíznak benne vakon. A hétfőn közzétett eredmények szerint a megkérdezettek 20 százaléka az Internetről szerzi be értesüléseinek java részét, szemben a vezető televíziós források 41 százalékával. A nyomtatott sajtó 14, míg a rádió 4 százalékot tudhat maga mögött. Ha azonban nemcsak az összesített adatokat nézzük, hanem figyelembe vesszük a megkérdezettek érdeklődési körét, illetve internetes kapcsolatuk fejlettségét, ettől eltérő eredményeket találunk.

A szélessávú kapcsolattal rendelkezők esetében például a televízió 33 százalékos eredményével szemben az internet a maga 34 százalékával már átveszi a vezetést. Azonban ebben az esetben a felhasználók sokkal kritikusabbak: igaz, hogy először a számítógéphez ülnek, ha új tudományos és technológiai információkra van szükségük, azonban 80 százalékuk igyekszik az értesüléseket más források segítségével ellenőrizni. Ez jelenti egyrészt a kapcsolódó nyomtatott és a televíziós híradások megtekintését is, ám sok esetben az érdeklődők meg sem állnak addig, amíg az eredeti publikációk nyomára nem bukkannak, ennek pedig legjobb módja az online böngészés. Az internetes források hitelességében mindössze az emberek 13 százaléka bízik meg fenntartások nélkül, ők főleg a keresések pontosságát emelték ki.

Ha nyomtatott sajtóról vagy a televízióról beszélünk, fontos megkülönböztetni a helyi és az országos médiumokat. (Ennek jelentősége sokkal nagyobb a felmérés eredeti helyszínén, vagyis az Egyesült Államokban.) Általánosságban elmondható, hogy a helyi lapok és csatornák vezetnek az Internet előtt, ám országos megfelelőiket már maga mögé utasította az online sajtó. John Horrigan, a Pew társelnöke szerint a tagozódás alapja az a jelenség, hogy az Internetet még mindig elsősorban a szakemberek használják egymás közti kommunikációjuk során, és ez a kör bővül egyre jobban az érdeklődők számának emelkedésével, mivel egyre többen fedezik fel az információforrás gazdagságát.

Az 1500 felhasználó válaszai alapján elkészített, 3 százalékos hibahatárral dolgozó felmérés szerint az emberek 87 százaléka nézett már körül életében legalább egyszer valamilyen tudományos anyag után kutatva a világhálón, és kétharmad részük nyilatkozott arról, hogy más témával kapcsolatos kereséseik során rendszeresen tudományos témájú hírekbe botlanak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.