Hirdetés
. Hirdetés

Már a tőzsdén is veri az AMD az Intelt

|

Az Intel 7 nanométeres gyártásának megcsúszása jót tett az AMD részvényárfolyamának, ami a közeljövőben tovább emelkedhet, így várhatólag még nagyobbra nyílik az olló a két nagy lapkagyártó között.

Hirdetés

Az idei nem igazán az Intel éve: 2006 óra most történt meg először, hogy a nagy rivális, az AMD részvényárfolyama meghaladta az Intelét, és a különbség csak tovább nőtt azután, hogy az Intel elismerte, legalább hat hónapot csúszik a 7 nanométeres gyártással. Eddig mindenki megszokhatta azt a képet, hogy az Intel fölényes vezetése után az AMD igyekszik a valamelyest felzárkózni - mostantól újra lehet gondolni a felállást.

Hirdetés

Az Intel legfrissebb pénzügyi jelentése amúgy jó eredményekről számolhatott be, ugyanis a második negyedévi bevételei 20 százalékkal nőttek. De mindent agyonvágott a közlemény, hogy fejlesztési anomáliák miatt további fél évvel kénytelen elhalasztani a 7 nanométeres technológián alapuló CPU-k bevezetését, ami azért különösen kínos, mert ezzel a technológiával már amúgy egy évet késett a lapkagyártó óriás - erről bővebben a PC World elemző cikkében írtunk. Az AMD viszont már a Zen 2 architektúra frissítése óta "tudja" a 7 nanométert - laptopokban a legújabb sorozat már január óta elérhető, és asztali PC-kben is most kezdik teríteni.

Nem meglepő, hogy az Intel terveinek megbízhatóságát alapjaiban megkérdőjelező bejelentés nyomán a cég részvényárfolyama zuhanni kezdett, az AMD-é pedig felszárnyalt, és a jelenlegi állás szerint már 64,32 dollárnál jár, míg az Intelé csak 54 dollárt ér.

Teljes hatalomátvételről persze szó sincs egyelőre, hiszen ha a piaci kapitizációt tekintjük (tehát a részvényárfolyamot összeszorozzuk a kibocsátott részvények számával), az AMD még mindig messze lemarad az Intel mögött, amelynek piaci értéke 249 milliárd dollár, míg az AMD-é 70 milliárd.

Bár a koronavírus-járvány sok kisebb vállalkozás számára pusztító hatású volt, a nagy technológiai cégek az adatközpontok, a játékok és az online vásárlások iránti igény megugrása miatt általában jól profitáltak ebből az időszakból. És az AMD esetében a fogyasztói Zen 3 idei megjelenése, az Nvidiánál pedig a készülő RTX 3000 sorozat (valamint az ARM tervezett megszerzése) minden bizonnyal még tovább növeli majd e vállalkozások részvényeinek értékét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.