Hirdetés
. Hirdetés

Még mindig nem kell szerver Európának

|

Zuhanó értékesítési adatok az öreg kontinensen és a Közel-Keleten. De miért van jóval kevesebb új kiszolgálóra szükség, mint tavaly?

Hirdetés

szerver adatközpont
szerver adatközpont

Nemrég tette közzé vonatkozó jelentését az IDC, mely szerint az idei év második negyedében az EMEA szerverpiac elérte a 3 milliárd dollárt. Az első látásra impozánsnak tűnő szám azonban komoly visszaesést mutat: a tavalyi, hasonló időszakhoz képest értékalapon 11,6 százalék a zuhanás. Valamivel jobb a darabszám tekintetében mért változás, ám még itt is csökkenés figyelhető meg: a 2012-es adatok 514.311 darabról szólnak, ami 5,3 százalékos éves szintű csökkenést jelent. Ugyanezek az adatok az év első három hónapjához képest 0,9 és 7,6 százalékos esést mutatnak.

Továbbra is az x86-os szerverek adták a bevétel javát: 2,2 milliárd dollárral a teljes piaci érték 72,2 százalékát tudhatták magukénak. Ugyanakkor ez a szegmens is visszaesőben van: az ipari szabvány szerint összeállított kiszolgálók 3,5 és 4,9 százalékos (árbevétel és mennyiség szerinti) visszaesést könyvelhettek el. Míg az x86-os masinák a fenti adatok tanúsága szerint nem lettek érezhetően olcsóbbak (sőt, az új Intel Xeon E5-ös processzoroknak köszönhetően még valamivel drágult is az átlagár), addig az ezen kategórián kívül eső szerverek esetében jelentős árrés-csökkenéssel voltak kénytelenek szembenézni a gyártók. Az ebbe a szegmensbe tartozó kiszolgálók kevesebb mint 1 milliárd dollárt hoztak (egészen pontosan 860,3 millió dolláros bevételt termeltek a vendoroknak), ami éves szinten 27,5 százalékos visszaesést jelent. Közép- és Kelet-Európa igénynövekedése szépítette a számokat, ebben a régióban a bevétel ugyanis 37,6 százalékkal nőtt.

A trend, miszerint az x86-os szerverek adják a piac nagyobb részét, már jó ideje tart. A piackutató számai szerint az idei második negyedév volt sorban a tizennegyedik, melynek során az x86-os gépek eladásai meghaladták az egyéb kiszolgálók által generált bevételt.

Közép- és Kelet-Európa, a Közel-Kelet és Afrika (CEMA) összesített eredményei meglepően jók,hiszen 1,4 százalékos éves szintű emelkedést mért az IDC; így ebben a régióban 808,6 millió dollár értékben adhattak el szervereket a nagy vendorok. A növekedés okául Jiri Helebrand, az IDC CEMA kutatási menedzsere beigazolni látta korábbi a szűkebb, közép- és kelet-európai övezetre vonatkozó becslését; ez a régió éves szinten 6,9 százalékos bővülést produkált, 456 millió dolláros eladással. Az adatok sokkal rosszabbul alakultak volna az orosz eladások nélkül; az ottani adatközponti piac bővülése 15,9 százalékos piacnövekedést hozott, ám például a cseh és a lengyel eladások a vállalati szegmens költéseinek visszaesése miatt csökkentek.

Az EMEA piacon a HP mondható piacvezetőnek 38,9 százalékos piaci részesedéssel, ez némi visszaesést jelent az egy évvel korábbi 41,6, de növekedést az előző negyedév 38,2 százalékos arányával szemben. Másodikként az IBM következik, mely 27,2 százalékot ért el, ami negyedéves szinten növekedést jelent (2012 első három hónapjában 26,3 százalékos részesedéssel bírt a Kék Óriás ebben a szegmensben). A harmadiknak rangsorolt Dell is bevételt tudott növelni, éves szinten 3,9 százalékos piacirészesedés-növekedés mellett tudta hozni az amerikai cég (13,4 százalék). Rontott viszont a negyedik helyre került Oracle és az ötödik Fujitsu is; a vállalatok a piac 6,7 és 5 százalékát tudhatják magukénak. A fennmaradó 8,9 százalékon a kisebb cégek osztoznak, ugyanakkor ezek jelentősen, összességében 8 százalékkal növelték árbevételüket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.