Hirdetés
. Hirdetés

Megdrágult a Facebook

|

Lassan az egekig nő a hype a közösségi hálózat péntekre tervezett részvénykibocsátása kapcsán - a hollywoodi filmeket nem marketingelik ilyen profi módon...

Hirdetés

facebook ipo
facebook ipo
Míg április végén arról írtunk, hogy egyre csak tolódik a FB IPO-ja, addig május elejére kiderült az is, mennyire taksálják a vállalatot. Kevesebbre, mint gondoltuk, az akkori adatok szerint nem éri el a 100 milliárd dollárt a cég értéke, legalábbis a kibocsátás pillanatában. Ehhez képest alig pár órája újra módosítottak a közösségi hálózat üzemeltetői.

Akkora befektetői érdeklődés követi az eseményt, hogy a Facebook úgy döntött, mégis drágábban adja papírjait. Amint arról korábban beszámoltunk, 28 és 35 dollár közé tették a részvények indulóárát, ám az amerikai tőzsdefelügyelet úgynevezett S-1 regisztrációs közleményét felülvizsgálva a Mark Zuckerberg által alapított cégnél úgy döntöttek: az új árfolyam valahol 34 és 38 dollár között lesz. Ezzel a korábban becsült 10,6 milliárd dollár helyett nagyjából 14,7 milliárd dolláros tőkéhez juthatna a vállalat.

Mindez annak köszönhető, hogy kiderült: a befektetők - noha Warren Buffet távol tartja magát a biznisztől - rekordtempóval mozdultak rá a lehetőségre. Hivatalos árfolyamot azonban csütörtökig nem tudhatunk; a közösségi hálózat üzemeltetője csak akkor teszi közzé, mennyit is fog érni egy Facebook részvény a pénteki IPO során.

Első körben 180 millió részvényt fog piacra dobni; a részvényesek további 157,42 millió papírt kínálnak megvételre. Mark Zuckerberg, a cég alapító-vezérigazgatója nagyban játszik: egymaga 30,2 millió darab részvényt szeretne értékesíteni az IPO során. Arra persze ügyel, hogy továbbra is ellenőrzése alatt tartsa a vállalatot: a szakemberek számítása szerint akkor is 57,3 százalékos többségi tulajdonos marad, ha valamennyi eladásra szánt részvényét sikerül elpasszolnia.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.