Hirdetés
. Hirdetés

Messze még a pénzügyektől

|

Tízből majdnem kilenc pénzügyi szakember nincs felkészülve a digitális átalakulásra, nem rendelkezik a mesterséges intelligencia alkalmazásához szükséges digitális készségekkel, állapította meg egy friss felmérés.

Hirdetés

Modern Business Forum című február 19-i rendezvényén a legújabb üzleti informatikai trendek és megoldások mellett az Association of International Certified Professional Accountants (AICPA) legújabb felmérését (Agile Finance Unleashed: The Key Traits of Digital Finance Leaders) is bemutatta az Oracle. A 700 pénzügyi vezető megkérdezésével készült globális kutatás szerint az AI alkalmazása és a bevételek növekedése közötti egyértelmű összefüggés ellenére a vállalatok 89 százaléka nem vezetett be mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat pénzügyi folyamataiba, és csupán minden tizedik pénzügyi szakember állította, hogy a szervezet rendelkezik digitális átalakulását elősegítő készségekkel.

Korántsem meglepő módon a technológiailag képzett pénzügyi vezetők 46 százaléka számolt be a bevételek pozitív alakulásáról, míg a kevésbé képzetteknél ez csak 29 százalék volt. Szintén figyelemreméltó, hogy a növekvő bevételről beszámoló vállalatok sokkal nagyobb arányban vezettek be mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat, mint azok, amelyeknél stagnáltak vagy csökkentek a bevételek.

Hirdetés

Elszalasztott lehetőség
- Hatalmas lehetőséget hagynak ki azok a vállalatok, amelyeknél nem biztosítják a munkavállalóknak a jobb üzleti döntések meghozatalához szükséges eszközöket és képzéseket, fogalmazott Andrew Harding, az AICPA management accounting üzletágának ügyvezetője. - A felhő- és az olyan feltörekvő technológiák, mint a mesterséges intelligencia vagy a blokklánc-megoldások, növelik a hatékonyságot, javítják a pontosságot, illetve mélységi betekintést nyújtanak az adatokba. Ezáltal a pénzügyi vezetők a stratégiai kérdésekre összpontosítva elősegíthetik a vállalat adatvezérelt döntéseinek meghozatalát. Ezzel párhuzamosan a pénzügyi csapatok készségeinek is fejlődniük kell az elemző gondolkodás, a döntéshozatal és az üzleti partnerek kezelése terén, fejtegette.

Három fő jellemzőt emelt ki a felmérés.

A működést modernizálók: A kutatás szerint a technológiailag képzett pénzügyi szakemberek fejlettebb technológiákat alkalmaznak, az üzleti működés modernizálására törekednek. A digitális pénzügyi szakértők 86 százaléka a digitális és felhőmegoldásokat részesíti előnyben, amelyekkel tökéletesebben automatizálhatóak az intelligens folyamatok, és szélesebb körben férhetnek hozzá az olyan technológiákhoz, mint az AI vagy a blokkláncok - amelyeket jellemzően a felhőből érnek el. Emellett a válaszadók 73 százaléka összpontosítja a pénzügyi tárgyi szakértelmet úgynevezett globális kiválósági központokban (Center of Excellence).

Adatelemzők: A vezető pénzügyi csoportok képesek összekapcsolni a különálló alkalmazásokban található adatokat, s ezáltal új ismereteket nyernek ki az információkból. Egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a mesterséges intelligenciára, így különféle rejtett mintákat tárhatnak fel, javaslatokat tehetnek, és tanulhatnak a töretlenül áramló üzleti adatfolyamból. A felmérés szerint a növekvő bevételi eredményeket elérő vállalatok nagyobb arányban adaptálnak AI-technológiát.

Üzleti döntéshozók: A vezető pénzügyi csoportok már nemcsak jelentéseket készítenek, hanem az adatok elemzése alapján javaslataikkal befolyásolják az üzleti döntéseket is. Kevesebb időt töltenek a manuális riportálási folyamatokkal, és a valós idejű, pontos adatelemzésekkel a kezükben bekerültek az üzleti döntéshozók sorába, javaslatokat tesznek új akciótervekre, és befolyásolják az üzleti stratégiákat is.

Füzes Péter regionális üzletfejlesztési igazgató, Oracle

A többség még reaktív
- Új technológiák esetén természetes némi bizonytalanság a vállalatok részéről, vajon melyik irány az, amibe időt, energiát, pénzt érdemes fektetni. A felhőalapú alkalmazások azért kínálnak különleges lehetőséget, mert a leginnovatívabb megoldásokat biztosítják anélkül, hogy azok fejlesztésével, tesztelésével és kockázataival a vállalatoknak foglalkozniuk kellene. Az Oracle üzleti alkalmazásai - legyen szó akár pénzügyi, emberierőforrás-, marketing- vagy értékesítési megoldásokról - beépített AI-funkciókat tartalmaznak, és a szakterületi vezetők számára biztosítják a hozzáférést az innovációhoz, fogalmazott Füzes Péter, az Oracle regionális üzletfejlesztési igazgatója.

A pénzügyi vezetők eddig jellemzően reaktív módon végezték feladatukat: nyomon követték, összegezték és bemutatták az üzleti eredményeket. Legtöbbjük még mindig több időt tölt azzal, hogy összegyűjtse az adatokat, mint hogy azokat elemezze, és információkat nyerjen belőlük. Füzes Péter szerint azonban a jövőben szükség lesz az információk proaktív használatára, hogy előre jelezzék a folyamatokat és segítsenek az üzletágaknak meghozni a megfelelő üzleti döntést.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.