Hirdetés
. Hirdetés

Mi történt az Intelnél?

|

Történetének legnagyobb veszteségét könyvelte el a vállalat az eladások 36 százalékos zuhanásával.

Hirdetés

Az Intel 36 százalékos bevételcsökkenésről és 134 százalékos nettó nyereség zuhanásról számolt be az első negyedévről, de Pat Gelsinger vezérigazgató szerint a chipgyártó az év második felében "szerény fellendülésre" számít, mivel a PC-piac javul, és az adatközpontok kilátásai felderülnek.

Miközben az Intel pénzügyi eredményeinek lefelé tartó spirálja az első negyedévben is folytatódott, a chipgyártó szerint megkezdődött a fordulat, mivel a PC-piac a fellendülés jeleit mutatja, és a vállalat adatközponti kilátásai a következő másfél évben három új chipet tartalmazó termékcsaláddal felcsillannak.

A Santa Clara-i székhelyű vállalat csütörtökön arról számolt be, hogy az első negyedévi bevétele 36 százalékkal 11,6 milliárd dollárra csökkent az előző év azonos időszakában elért 8,1 milliárd dolláros nyereségről, míg a nettó nyereség 134 százalékkal 2,8 milliárd dolláros veszteségre fordult az előző év azonos időszakában elért 8,1 milliárd dolláros nyereségről.

A bevétel és a nyereségesség e meredek visszaesése mellett azonban az Intel némi jó hírrel szolgált, és közölte, hogy továbbra is jó úton halad Pat Gelsinger vezérigazgató visszatérési tervének megvalósítása felé, amely szerint 2025-re a vállalat ázsiai öntödei riválisait lehagyja, és a piacon a legversenyképesebb termékeket kínálja.

Hirdetés

A jó hír az Intel számára, hogy a Wall Street bevételi várakozásait 570 millió dollárral, az egy részvényre jutó eredményt pedig 10 centtel haladta meg, részvényenként 4 centes veszteséggel, ami Gelsinger szerint a vállalat folyamatos előrehaladását jelenti az átalakulásban. A második negyedéves előrejelzésre kínált 11,5 milliárd és 12,5 milliárd dollár közötti bevételi sáv többnyire az elemzői konszenzuson belül maradt. Gelsinger pedig azt mondta, hogy 2023 második felében "szerény fellendülésre" számít.

"Az első negyedévben mind a felső, mind az alsó sorban szilárd eredményeket értünk el. Az emelkedést a vártnál jobb bevételek és a szervezetünk egészére kiterjedő, nagyon fegyelmezett költséggazdálkodás eredményezte" - mondta Gelsinger a vállalat eredménybeszámolóján.

A befektetőknek időre volt szükségük, hogy megemésszék az Intel eredményét, először felfelé, majd lefelé, végül pedig több mint 4 százalékkal feljebb küldték a részvények árfolyamát a csütörtöki zárás utáni kereskedésben. Az Intel a PC-iparban látja a fellendülést, miközben az alaptevékenységek nehézségekkel küzdenek. A cég vezetője elmondta, hogy míg a PC-piac javul, a szerver- és hálózati piacok számára a legrosszabb még hátravan, amelyek mindegyike beleszámított a vállalat második negyedéves előrejelzésébe.

"A PC-piacon egyre nagyobb stabilitást látunk a készletkorrekciókkal, amelyek nagyrészt a várakozásainknak megfelelően zajlanak. A szerver- és hálózati piacok azonban még nem érték el a mélypontjukat, mivel a felhő- és a vállalati piac továbbra is gyenge" - jelezte.

Az első negyedévre az Intel 30 százalékos vagy annál nagyobb bevételcsökkenésről számolt be három legnagyobb üzletágában (Client Computing Group, Data Center and AI Group, Network and Edge Group). Még a vállalat születőben lévő szerződéses gyártási üzletága, az Intel Foundry Services bevétele is 24 százalékkal, 118 millió dollárra süllyedt éves szinten az időszak alatt. Egyedül a Mobileye, az Intel többségi tulajdonában lévő, tőzsdén jegyzett vállalat bevétele nőtt, 16 százalékkal, 458 millió dollárra az első negyedévben.

A Client Computing Group, amely az Intel CPU-it, GPU-it és egyéb, PC-kbe szánt komponenseit foglalja magába, 38 százalékkal 5,8 milliárd dollárra csökkent a bevétele. A vállalat ezt a PC-k iránti alacsonyabb keresletre, valamint arra vezette vissza, hogy az OEM-gyártók az Intel-alkatrészek meglévő készleteinek kiürítésére összpontosítanak. Ugyanakkor Gelsinger szerint az Intel az első negyedévben részesedést szerzett a teljes PC-piacon, és arra számít, hogy a PC-üzletág még idén javulni fog, mivel a vállalat felfuttatja a következő generációs, Meteor Lake kódnevű CPU gyártását, amely 2023 második felében kerül piacra.

"Ahogy azt a negyedik negyedévi eredménybeszélgetésünkön előre jeleztük, a PC-piac jelentős mennyiségű készletet ürített ki az első negyedévben, és a második negyedév végére egészséges szintet fog elérni. Fontos, hogy a PC-k telepítési bázisa nagyobb, és a felhasználás továbbra is jóval a járvány előtti szintek felett van" - mondta Gelsinger.

Az adatközpont és AI csoport, amely a CPU-kat, GPU-kat és egyéb, szerverekhez szánt chipeket foglalja magában, 39 százalékkal 3,7 milliárd dollárra csökkent. A vállalat szerint a visszaesés az adatközpontok iránti alacsonyabb kereslet és a "versenynyomás" eredménye.

Gelsinger úgy véli, hogy az Intel negyedik generációs Xeon Scalable CPU-ja, amely januárban jelent meg, az egyik legjobb minőségű adatközponti GPU, amelyet az Intel valaha is kiadott, és jó úton halad, hogy az év közepére elérje az 1 millió szállított darabot, mivel már most "kiváló visszajelzéseket kapott a vásárlóktól". Hozzátette, hogy az Intel adatközponti kilátásai tovább javulnak a Xeon Scalable következő generációival: az Emerald Rapids már most mintát vesz az ügyfelekkel, és várhatóan a negyedik negyedévben indul, a Sierra Forest 2024 első felében érkezik a hiperscale és felhőalapú ügyfelek számára, a Granite Rapids pedig nem sokkal később érkezik az ügyfelek szélesebb köréhez.

"A webináriumon kiemelt ütemtervünk megerősítésének, a vártnál jobb első negyedéves piaci részesedési eredményeknek és a Xeon Gen 4 felfutás nagyszerű végrehajtásának kombinációja miatt az első negyedév fordulópontot jelentett, mivel az első negyedévben javult először az adatközpontok helyzete, amióta vezérigazgató vagyok" - mondta Gelsinger.

A Network and Edge Group, amely a CPU-kat és másfajta, a hálózati felhasználási esetekhez szánt chipeket foglalja magában, 30 százalékos csökkenésről számolt be, 1,5 milliárd dolláros bevételről. A vállalat szerint a gyenge kereslet és az ügyfelek által tartott chipek magas készletei voltak az elsődleges tényezők. Gelsinger elmondta, hogy a 2023-as hálózati és edge bevételek csökkenésére számít az előző évhez képest, elsősorban az ügyfelek meglévő chipkészleteinek további ledolgozása miatt.

"Az olyan széles körű piacainkon, mint az ipari, az autóipari és az infrastrukturális piacok, a keresleti trendek viszonylag erősebbek, bár a [Network and Edge Group] a várakozásoknak megfelelően az első negyedévben a készletek korrekcióját tapasztaltuk, ami várhatóan a következő néhány negyedévben is folytatódni fog" - mondta a CRN szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.