Hirdetés
. Hirdetés

Microsoft Inspire 2018: Analitika Azure-ban

|

Az adatközponttól a peremhálózatig egységesebb analitikai környezetben, az eddiginél kétszer gyorsabban készíthetnek egyszerre több elemzést a vállalatok a Microsoft új felhőalapú megoldásaival. Partner-világtalálkozóján Azure platformját ajánlotta a szoftvercég azok figyelmébe is, akik még mindig a Windows és az SQL Server kedvelt, ám támogatásból kikerülő verzióit használják.

Hirdetés

Európára és az Egyesült Királyságra is kiterjeszti tavaly indított Azure Data Box szolgáltatását, jelentette be a Microsoft idei partner-világtalálkozóján, amelynek július közepén Las Vegas adott otthont. Az Azure Data Box nyilvános felhőben elérhető menedzselt adattároló-készülékek családja, amelynek tagjait a vállalatok a CommVault, a Veeam és más Microsoft partnerek felügyeleti szoftvermegoldásaival, felhőszolgáltatásként használhatják.

Hirdetés

Mostantól ez a kínálat az SSD meghajtókra épülő Azure Data Box Disk konstrukcióval bővül. A vállalatok legfeljebb öt darab, egyenként 8 terabájt kapacitású félvezetős memóriát használó szilárdtest-meghajtót választhatnak adataik felhőbe viteléhez, legyen az ismétlődő vagy alkalmi jellegű. Az összesen 40 terabájt tárkapacitást adó szolgáltatást rugalmas méretezhetőségénél és költséghatékonyságánál fogva különösen a több távoli telephelyet vagy fiókirodát működtető szervezetek használhatják jól, mondta az Azure Data Box Disk előzetesét bejelentő Jason Zander, a Microsoft Azure üzletágának igazgató alelnöke.

Jason Zander, a Microsoft alelnöke a partnertalálkozó pódiumán

Szintén előzetesként érhető el a szoftvercég két új felhőszolgáltatása, az Azure Virtual WAN és az Azure Firewall. Az Azure Virtual WAN (wide-area network) hálózati szolgáltatással a vállalatok távoli telephelyeiket és fiókirodáikat nagy kiterjedésű virtuális hálózattá kapcsolhatják össze a Microsoft felhőjében, internetelérésükön keresztül. A vállalatok meglévő útválasztóival és a Microsoft partnerek szoftveralapú, SD-WAN rendszereivel is használható megoldás segít a kapcsolat automatikus felépítésében, optimalizálásában és védelmében is, minthogy az adatforgalmat felhőalapú virtuális tűzfalakon és más, Azure-ban működő hálózatbiztonsági szolgáltatásokon vezeti át.

A virtuális hálózat erőforrásait védi az Azure Firewall szolgáltatás, amely a magas rendelkezésre állást a felhőre jellemző korlátlan méretezhetőséggel ötvözi. Segítségével a vállalatok egyetlen központból menedzselhetik, hozhatják létre és juttathatják érvényre hálózati szabályaikat, amelyeket teljes mértékben integrálhatnak DevOps modelljeikkel, így a felhőalapú erőforrásokhoz mindig gyorsan hozzáférhetnek, miközben magabiztosan kezelhetik a biztonsági kockázatokat és a törvényi megfelelés követelményeit is.

Rádupláz a Power BI
Július közepétől az Azure SQL Data Warehouse felhőalapú adattárház-szolgáltatást használó vállalatok lekérdezései a korábbinál kétszer gyorsabban futnak le, jelentette be a Microsoft a partnertalálkozón. A teljesítmény megduplázását az elosztott adatbázis új képességével érte el a szoftvercég, amely a feldolgozást végző node-ok között azonnali adatmozgatást tesz lehetővé. Az Azure SQL Data Warehouse amellett, hogy látványosan felgyorsítja a különböző gépek között felosztott táblázatok összeigazításával járó elemzések lefutását, az eredményeket is rövidebb idő alatt teszi elérhetővé vállalatszerte, mivel már 128 lekérdezés futtatható rajta egy időben, változatlan teljesítmény mellett. A Microsoft felhőalapú adattárháza ezeket az új képességeket felár nélkül tartalmazza, és elasztikus méretezhetőségét is megtartja a világ 33 szolgáltatási régiójában.

Kipróbálhatják júliustól a vállalati elemzők a Power BI új adat-előkészítő funkciójának előzetesét is. A fejlesztés eredményeként az üzleti felhasználók az Office 365 önkiszolgáló üzletiintelligencia-eszközének ismerős Power Query felületén készíthetik elő, alakíthatják át, integrálhatják és dúsíthatják az adatokat elemzéseikhez. Munkájukat még hatékonyabbá teszi, hogy az így előkészített adatokat azután több Power BI modell, riport és vezetői műszerfal között is megoszthatják. Minthogy a Power BI ugyanazt a közös adatmodellt támogatja, amely megkönnyíti a vállalatoknak, hogy a Microsofttól, illetve harmadik féltől származó adatkészleteket használjanak elemzéseikhez, az analitikai környezet szervezeti szintű egységesítését is lehetővé teszi.

Bejelentette továbbá a Microsoft, hogy az SQL Server Analysis Services fejlett képességeit szintén elérhetővé teszi a Power BI-ban, megnyitva az utat a növekményes frissítés és a nagyobb méretű adatkészletek használata előtt, anélkül, hogy ez a jelentéskészítés gyorsaságát és gördülékenységét befolyásolná. Az SQL Server Reporting Services technológiája ugyancsak beépül a Power BI-ba, egységes, biztonságos, nagyvállalati szintű riportkészítő platformot alkotva, amelyet a felhasználók bárhonnét, bármikor elérnek mobileszközeikről, mondta Jason Zander.

Intelligens peremhálózat
Power BI és Microsoft Flow támogatással bővítették a redmondiak Azure IoT Central SaaS (software-as-a-service) modellben működő szoftverszolgáltatásukat is, amellyel a vállalatok ipari méretekben csatlakoztathatnak, figyelhetnek és kezelhetnek IoT-eszközöket. Minthogy az Azure IoT Central teljeskörűen menedzselt szolgáltatás, a felhasználóknak nem kell foglalkozniuk az infrastruktúrával, így felhőfejlesztői jártasság nélkül is órák alatt alkalmazásokat építhetnek a dolgok internetére. Az önkiszolgáló elemző eszközök, valamint a feladatokat és a folyamatokat automatizáló Microsoft Flow támogatásával a szolgáltatás többek között abban is segíti a vállalatokat, hogy a költséges ütemezett karbantartásról a meghibásodásokat valós idejű adatok alapján prediktív modellre váltsanak, és megelőző módon, távolról kezeljék a problémákat. Az Azure IoT Centralt mostantól Cloud Solution Provider (CSP) előfizetéssel is elérhetik a Microsoft partnerei, így ügyfeleiknél még könnyebben építhetnek és menedzselhetnek dolgok internetére épülő alkalmazásokat.

Két új programot jelentett be a Microsoft Azure IoT Edge peremhálózati platformjához is, amelyet a közelmúltban tett általánosan elérhetővé. Az Azure Certified for IT programban a szállítók a dolgok internetéhez fejlesztett hardvereszközeik szélesebb körét, valamint kiberbiztonsági, eszközkezelő és peremanalitikai megoldásaikat úgyszintén tanúsíttathatják. Az Azure Marketplace online piacterén pedig a felhasználó vállalatok mostantól az IoT peremhálózatra fejlesztett, harmadik féltől származó szoftvermodulok katalógusában is kereshetnek.

Windows és SQL Server 2008 visszaszámlálás
Az intelligens felhő szolgáltatásait a vállalati alkalmazottak gyakran mobilalkalmazásokból érik el. A Microsoft ezért bővítette a Visual Studio App Center funkcióit is, amelyekkel a fejlesztők még gyorsabban teríthetik Android és iOS applikációikat, illetve jobban szabályozhatják tesztelésüket, és árnyaltabban monitorozhatják használatukat.

Újabb hardverszállítók csatlakoztak az Azure Stackre épülő megoldásokat szállító partnerek táborához. A Microsoft szoftvercsomagjával a vállalatok saját, házon belüli adatközpontjaikból is a nyilvános felhőben elérhetőkkel azonos szolgáltatásokat adhatnak az üzleti oldalnak, így könnyebben építhetnek ki és menedzselhetnek hibrid környezeteket, vagy létesíthetnek magánfelhőt olyan távoli, elszigetelt helyszíneken, mint például az olajfúrótornyok. A konferencia résztvevői számos partnerfejlesztést ismerhettek meg, amelyek a legújabb technológiákat, például a blokkláncot hasznosító alkalmazásokat építenek Azure Stackre.

A termékinnováción és az új megoldásokon túl a Microsoft az Azure felhőplatformot ajánlotta a régebbi szoftvereit használó vállalatok figyelmébe is. A Windows Server és az SQL Server igen népszerű 2008-as és 2008 R2-es verziójának meghosszabbított támogatása egy év múlva, 2019. július 9-én megszűnik. Rájuk épülő alkalmazásaikat a vállalatok most díjmentesen a Microsoft felhőjébe vihetik, ahol megkapják a kritikus biztonsági frissítéseket, de persze házon belül maradó rendszereiket is frissíteniük kell, amiben a szoftvercég partnerei lesznek a segítségükre.

Még könnyebbé teheti a felhőt választó vállalatoknak ezt a migrációt, hogy ez év negyedik negyedében általánosan elérhető lesz az Azure DB Managed Instance szolgáltatás, mondta Jason Zander. Az előzetesként jelenleg is kipróbálható Database Managed Instance az SQL Server Instance új változata, amelyet a Microsoft nyilvános felhőjében hosztol, és teljeskörűen menedzsel, de a vállalatok házon belül használhatják, a szolgáltatás így újabb színárnyalattal gazdagítja az Azure SQL Database palettáját.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.