Hirdetés
. Hirdetés

Miért éppen Virginia a világ adatközpont fővárosa?

|

Lehet, hogy a Szilícium-völgy a világ technológiai központja, de Virginia az adatközpontok vitathatatlan fővárosa, több kapacitással, mint ami Kínában vagy Európában található.

Hirdetés

A Synergy Research Group szerint a világ adatközpontjainak többsége, 53 százaléka az Egyesült Államokban van. Meglepő, de csak Virginia az USA kapacitásának több mint egyharmadát viszi el, és ezzel felülmúlja Kínát és Európát is.

"Európában Hollandia és Írország teljesít messze a gazdasági súlya fölött, megelőzve az olyan nagyobb gazdaságokat, mint Németország és az Egyesült Királyság. Világviszonylatban azonban a vezető régió az USA Virginia állama. A jövőbeli adatközpont-csatornákról szóló elemzésünk azt mutatja, hogy a következő öt év során e gócpontok relatív jelentősége kissé csökkenni fog, ahogy a hiperskála infrastruktúra egyre szélesebb földrajzi területet fog átjárni - mondta John Dinsdale, a Synergy Research Group vezető elemzője.

Hirdetés

A hiperskála szolgáltatók által üzemeltetett nagy adatközpontok száma a második negyedév végére 800 fölé emelkedett. A Synergy Research Group új adatai szerint az Egyesült Államokban található ilyen adatközpontok kapacitásának 53 százaléka a kritikus informatikai terhelés alapján mérve.

Míg az USA tehát a teljes kapacitás több mint felét adja, a maradék viszonylag egyenletesen oszlik meg Kína, Európa és a világ többi része között. Figyelemre méltó, hogy az amerikai kapacitás jóval több mint egyharmada egyetlen államban, Virginiában található. Egész pontosan Észak-Virginia a világ internetes fővárosaként ismert. Az infrastruktúra hatalmas koncentrációja az úgynevezett Data Center Alley (adatközpontok sugárútja) körül található, amelynek középpontjában Loudoun, Prince William és Fairfax megyék állnak, az adatközpontok pedig elsősorban Ashburn, Sterling, Manassas és Chantilly városok körül csoportosulnak.

Különösen az Amazon telepíti adatközpont-infrastruktúrájának nagy részét Észak-Virginiába, de a Microsoft, a Facebook, a Google, a ByteDance és mások is jelentős jelenlétet tartanak fenn ebben a régióban. A kínai piac viszonylag elszigetelt, de itt található az olyan kínai vállalatok adatközpont-infrastruktúrájának nagy része, mint az Alibaba, a Tencent és a Baidu. Eközben Európában a hiperskála infrastruktúra vezető országpiacai Írország és Hollandia, két olyan ország, amelyek ugyan viszonylag kis gazdaságnak számítanak, de a hiperskálás adatközpontok elhelyezése szempontjából kifejezetten kedveltek.

A kutatás a világ 19 legnagyobb felhő- és internetszolgáltató cégének adatközpont-nyomvonalának elemzésén alapul, köztük a SaaS, IaaS, PaaS, keresés, közösségi hálózatok, e-kereskedelem és szerencsejátékok legnagyobb üzemeltetői. A piac legnagyobb szereplői az Amazon, a Microsoft és a Google. Mindegyikük jóval több mint 130 adatközpontot működtet, legalább 25-öt a fő régiók mindegyikében (Észak-Amerikában, Európában és az APAC régióban). Az adatközpontok kapacitása alapján a vezető vállalatok az Amazon, a Google, a Microsoft, a Facebook, az Alibaba és a Tencent.

"A hiperskála üzemeltetők számos tényezőt figyelembe vesznek, amikor eldöntik, hogy hova helyezzék el adatközpont-infrastruktúrájukat. Ezek közé tartozik a megfelelő ingatlanok elérhetősége, az áramellátási lehetőségek költsége és elérhetősége, az ügyfelek közelsége, a természeti katasztrófák kockázata, a helyi ösztönzők és engedélyezési folyamatok, az üzletmenet könnyebbsége és a belső üzleti dinamika" - mondta John Dinsdale, a Synergy Research Group vezető elemzője.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.