Hirdetés
. Hirdetés

Miért érdemes Intel-részvényt venni?

|

Az Intel ismét osztalékemelést jelentett be, amire az elmúlt másfél évben már a harmadik alkalommal kerül sor. A társaság lassan mindazt megtestesíti, amit a befektetők valaha is elképzeltek maguknak.

Hirdetés

A chipgyártó óriás annak ellenére, hogy piaci kapitalizációja hatalmas (140 milliárd dollár), úgy látszik, hogy képes a további gyors fejlődésre, hiszen tavaly a bevételei 21 százalékkal, a nettó jövedelme pedig 13 százalékkal emelkedett. Ezt annak ellenére sikerült elérni, hogy az utolsó negyedévben csak 6 százalékos volt a bevételek emelkedése a thaiföldi árvíz miatt, amely a számítógépgyártás alkatrészellátását tönkretette.

Az Intel bevételeinek növekedését a fő termékei iránti kereslet emelkedése eredményezte. Emellett javított a cég hatékonyságán az Infenion 1,4 milliárd dollárért való felvásárlása. A német cég az Intel egyik fő félvezető beszállítója volt már korábban is. Ezek miatt 2011-ben az Intel az elmúlt 10 év legnagyobb piaci részesedését érte el 15,6 százalékkal, az IHS iSuppli jelentése szerint.

Eközben a többi fontos piaci szereplő nem tudott közelebb férkőzni hozzá, hiszen a Samsung 9,2 százalékával, a Texas Instruments 4,5 százalékával és a Toshiba 4,1 százalékával együtt is alig nagyobb részt birtokolnak, mint az Intel.

A legnagyobb félvezető-gyártók 2011-ben. Bevétel (revenue) millió dollárban, és piaci részesedés (percent of total) százalékban

A cég bevételeinek növekedését a személyi számítógépekbe való mikroprocesszorok, és a mobileszközökbe és más fogyasztói elektronikus eszközökben használt NAND flash memóriák iránti kereslet emelkedése hajtja. Ezen belül a cég a magasabb jövedelmet termelő chipekre összpontosít, például az ultrabookokba valókra. Ezeknek a nagyon energiahatékony lapkáknak az ára többszöröse a hagyományos PC-chipekének, miközben a gyártási költségek ezzel nem párhuzamosak, azaz nagy profitot érhetnek el rajtuk. Érthető, hogy az Intel több százmillió dollárt költ az ultrabookok reklámozására. Emellett a cég szoftver és szolgáltatási üzletága is jól teljesít, s a számítási felhők piacán is egyre nagyobb jövedelmet érhet el.

A cég helyzetének javulásához a sikeres felvásárlások is hozzájárulnak a seekingalpha.com elemzése szerint. Az Infineon említett, közelmúltban befejezett 1,4 milliárdos akvizíciója nem csak egyszerűen megerősítette a társaság termelési kapacitásait, hanem olyan új piacokon jelent hídfőállást, ahol az Intel kevésbé volt erős. Például a kisebb mobileszközök, és okostelefonok piacán. Az Infineon például az Apple iPhone-okhoz is szállít chipeket. 

Hasonlóan fontos lépés volt 2010-ben a McAfee internet-biztonsági vállalat 7,7 milliárd dollárért való felvásárlása. Erre a növekvő cloud-üzlet miatt volt szüksége. A hálózatra felkapcsolódó eszközök száma ugyanis az IHS iSuppli szerint a jelenlegi 1 milliárdról 2020-ig 50 milliárdra fog emelkedni. 

A felvásárlások következtében az Intel képes lesz növelni teljesítményét a hálózati és kommunikációs üzletben, illetve az IT-szolgáltató ágazatban is.

Mindezek miatt a cég tovább tudja majd emelni jövedelmezőségét. A profitmarzs már így is az elképesztő 23,9 százalékon áll, és az Intel piaci pozícióiból arra lehet következtetni, hogy tovább javulhat.

Ez a helyzet mind a cégértékben, mind a növekedésben gondolkodó befektetők számára igen vonzó, ami a részvényárak további emelkedését hozhatja. Sőt, az sincs kizárva, hogy hamarosan újabb osztalékemelést is bejelentenek Santa Clara-ban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.