Hirdetés
. Hirdetés

Miért utazik Schmidt Észak-Koreába?

|

Akkora vihart kavart a Google elnök tervezett észak-koreai látogatása az Egyesült Államokban, hogy még a külügyminisztérium is megszólalt az ügyben.

Hirdetés

Egyre biztosabbnak látszik, miszerint a keresőóriás vezérének a külvilágtól elzárt országba történő látogatása nem kósza pletyka, hiszen dél-koreai hivatalnokok is megerősítették, hogy Eric Schmidt, Bill Richardson Új Mexikó volt kormányzója, valamint Tony Namkung tanácsadó társaságában Phenjanba látogat.

schmidt
schmidt

A Google nem kommentálja vezetőjének magánútját, de az amerikai külügy nem ment el szó nélkül a dolog mellett. Victoria Nuland szóvivő csütörtökön elmondta, Schmidt és Richardson magánszemélyek, akik nem hivatalos minőségben utaznak Koreába, de hozzátette, hogy az időzítést nem tartja túl jónak. “Nem kíséri őket amerikai hivatalnok. Nem visznek üzenetet tőlünk. Őszintén szólva nem gondoljuk, hogy az időzítés kimondottan jó volna, de ők magánszemélyek, akik meghozták saját döntésüket” - áll Nuland tájékoztatójának kivonatában, a külügyminisztérium weboldalán.

Nos, az időzítés természetesen a nemrégiben lezajlott észak-koreai rakétakísérlet miatt kellemetlen, hiszen a hivatalos nemzetközi álláspont szerint a műhold fellövése csak a katonai célra készült, nagy hatótávolságú rakéta tesztje volt. Kétségtelen, hogy a két férfi magánszemély, de azért a dolog mégsem ilyen egyszerű. Noha állítólag Schmidt humanitárius jellegű látogatást tervez a diktatúrába, nem szabad elfelejteni, hogy Barack Obama egyik régi támogatója és tanácsadója, akiről régóta pletykálják, hogy akár miniszterségig is viheti az elnök második ciklusában.

Az ex-kormányzó Richardson jelenleg szintén nem tölt be kormányzati szerepet, azonban a férfi előszeretettel látogat – különböző problémák megoldásáról tárgyalni - olyan országokba, amiknek nincs vagy csak nagyon hűvös kapcsolata van az Egyesült Államokkal. A demokrata párti politikus több ízben is járt Észak-Koreában.

Bár diktatúrák szép számmal akadnak a Földön, Észak-Korea valószínűleg a legszorosabban ellenőrzött ország, már az internethasználat szempontjából. Az ország lakosai csak az állami csatornákat érik el a nemzeti “koreahálón”, és mintegy 4000 főre tehető azon kiváltságosok száma, akik valóban használhatják az internetet, de csakis szigorú felügyelet alatt. Éppen ezért meglepő, hogy bár az ország digitálisan “kőkori” szinten áll, Phenjan mégis igen combos kiberhaderővel rendelkezik. Rengeteg cikk és szakértői elemzés foglalkozik azzal, mennyire hatékonyak az észak-koreai hekkerek.

Természetesen, minthogy a gonosz tengelyének egyik oszlopost tagjáról van szó, nem meglepő, hogy az Egyesült Államoknak nincs diplomáciai kapcsolata Észak-Koreával, és rengeteg szankcióval sújtotta Kim Ir Szen gyermekeit. Az ország éppen ezért arra használta atomprogramját - elsősorban annak állandó leállítását -, hogy alapvető árucikkekért zsarolja a szabad világot.

Ugyanakkor apja halála után a világ legfiatalabb államfőjeként hivatalba lépett Kim Dzsongun, úgy tűnik hajlandó némileg nyitni a nyugat felé. Apjával ellentétben például újévi beszédet is mondott és a tavalyi év eseményei egyértelműen azt mutatják, az ország megpróbálja felvenni a kapcsolatot a külvilággal. Talán az első lépés lehet a Google vezér látogatása, és talán az ország technológiai megszállottságának kihasználása nyitja meg az utat egy szép új világ felé.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.