Hirdetés
. Hirdetés

Miért veszi meg az AMD az ATI-t?

|

Ezen a héten jelentette be szándékát az ATI felvásárlására az AMD. Az IDG hírszolgálata Thomas M. McCoyt, a cég alelnökét kérdezte arról, hogy mire jó mindez az AMD-nek.

Hirdetés

Az alelnök úgy véli, hogy a felvásárlás révén az AMD rugalmasabb termékkínálatot tud kialakítani, például olyan platformot, amely a CPU-t, a grafikus vezérlőt és a perifériákat vezérlő lapkát is tartalmazza. A "platformban" való gondolkodás ötlete az Inteltől ered, a Centrino platform sikere nyilván komoly fejfájást okozott az AMD mobil CPU-kat fejlesztő részlegének. McCoy szerint az olyan, alacsony PC telítettségű piacok, mint Kína vagy Dél-Amerika, olcsó eszközökkel hódíthatóak meg, például olyan processzorral, amelynek a lapkája tartalmazza a grafikus vezérlőt is. (Néhány évvel ezelőtt ilyen terve az Intelnek is volt, az elképzelés szerint a lapka a perifériavezérlőkön kívül minden szükséges elemet - CPU-t, grafikus vezérlőt, memóriavezérlőt - tartalmazott volna. A tervet közvetlenül a gyártás elindítása előtt ejtették el.)

Az alelnök szerint az ilyen integrált lapkák a hordozható számítógépek, és más digitális eszközök piacán is versenyképesek lesznek. Az elemzők azonban emlékeztetnek rá, hogy a tömegtermékek piacán az AMD eddig sohasem tudta hosszabb távon is profitra váltani a műszaki előnyét. Az Opteron révén a kiszolgáló-processzorok szegmensében sikerült először számottevő piaci részesedésre szert tennie. Az IDC adatai szerint ebben a szegmensben az idei év első negyedévében 22,9 százalékos volt az AMD, és 76,8 százalék az Intel részesedése.

Az AMD számára kulcskérdés a PC- és alaplapgyártók megnyerése az új platformhoz. Ők egyrészt örülnek, hogy nem csupán egyetlen CPU szállítótól vehetnek x86-os processzort, másrészt azonban a gyártási költségeik lefaragásához minél egységesebb platformban érdekeltek. Egy esetleges új, integrált AMD lapka az új piaci lehetőség mellett alaplap-tervezési, tesztelési, gyártósor üzembeállítási, stb. költséget is jelentene számukra.

Néhány elemző, így Brian Gammage, a Gartner Inc. alelnöke szerint az AMD a felvásárlással különösebb stratégia elképzelések nélkül egyszerűen a piaci súlyát kívánja növelni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.